Prima Pagina
Cine suntem
Scop
CRESC turism
EducArtS
Voluntariat
Vatra Valaha
Clasificare verde
Amfiteatru verde
Obiective
Donez!
Cursuri
 
 

Declaratia de credinta a TURISMVERDE:

"-Credem in potentialul oricarei persoane (prestator sau beneficiar al unui serviciu turistic) si in vointa acesteia, pentru a adopta de buna voie o atitudine protectoare fata de mediul natural!"

  Satul de vacanta verde al valahilor din Carpati "VATRA VALAHA"

proiect pilot de reconversie ecosociala a turismului in Europa

(Valachian Holliday Green Village in Carpathians)

Proiectul Satului Turistic Traditional "Vatra Valaha" are ca scop construirea unui sat de vacanta ecosocial care sa exprime pe principii etno-socio-eco-logice (conform conceptului CRESC turism initiat de asociatia noastra), pitorescul si functionalitatea arhitecturii traditionale taranesti specifice valahilor raspanditi pe teritoriul Carpatilor europeni si ospitalitatea caracteristica a zonelor ocupate si in prezent de valahi.

 

Satul turistic traditional valah - "Vatra Valaha" are ca motto: REINTOARCEREA LA RADACINI, un mesaj din trecut, regasit in prezent.

Modelul de dezvoltare rurala prin Satului Turistic Traditional Romanesc, isi dovedeste aplicabilitatea prin dezvoltarea in Romania a primului proiect pilot "greentourism = green business scheme in socio and cultural tourism" denumit  Sat de vacanta ecosocial "Vatra Valaha", care pe langa componenta bio/eco-logica si culturala (bazata pe istoria seculara si pe traditiile agrare si de negustorie ale valahilor) mai are o componenta sociala bazata pe ajutorarea economica a 7 familii nevoiase pe principiul "ofera undita, nu peste". 

Proiectul Satul de vacanta verde al valahilor din Carpati "VATRA VALAHA" poate fi un exemplu inovativ de implicare sociala in comunitatile locale prin intermediul turismului. Din punct de vedere al protectiei sociale ca parte integranta a economiei sociale, turismul social ofera din ce in ce mai mult sanse economice categoriilor de persoane defavorizate, inclusiv ca prestatori de servicii turistice, ci nu doar de beneficiari, acesta fiind si elementul inovativ pe care asociatia noastra il aduce conceptului general de turism social. Angajatii directi in turismul social, asa cum il concepe asociatia noastra, sunt ei insisi cazuri sociale. Detalii despre conceptul SOCIAL al organizatiei Turismverde* se pot vedea pe http://www.turismverde.ro/pagini/CRESC%20turism.html.

Practic valahii sunt prezenti si astazi pe intreg teritoriul Europei dar predominant in aria Carpatilor din Romania, Ungaria, Ucraina, Polonia, Serbia, Slovacia, Cehia etc. In Cehia exista chiar o "regiune autonoma a vlahilor" denumita Valahia moravã (în ceha: Moravská Valaška), cap de pod pentru continuitatea civilizatiei vlahilor de-a lungul Carpatilor. 

 

 Civilizatia valaha prezintã similitudini frapante de-a lungul Carpatilor în ceea ce priveste etnografia, folclorul sau economia ruralã si are comunã o parte a vocabularului, pãstrat atât în arhaisme dialectale cât si în toponimia montanã. 

Peste tot, simbolurile cioplite pe obiectele de lemn sunt asemanatoare. Practic, dacã exceptãm aspectul exterior al caselor din bârne de lemn, interiorul locuintelor este de multe ori identic pânã la amãnunt în toate regiunile amintite. Aceste lucruri în sine pot reprezenta o dovadã cã grupurile de valahi au fost la origine un singur popor.

 

Mai mult, in istoria dreptului exista un model valah, cunoscut ca primul model de drept, fiind mentionat masiv in documentele cancelariilor principatelor românesti, ceea ce reprezintã o mãrturie fundamentalã a existentei vechiului Drept Valah, Jus Valachum (vezi Satul în Moldova medievalã, Editura Stiintificã si Enciclopedicã, Bucuresti, 1986, p.55-58).

In limba latina, Dreptul Valah poarta denumirea de Lex Antiqua Valachorum or Jus Valahicum/Valachorum. Se poate afirma ca Dreptul Valah este primul model de drept international european, avand aplicabilitate dincolo de granitele statale.

Conform enciclopediei Wikipedia, Dreptul Valah avea o parte economica și una juridicã, ce nu puteau fi încãlcate. În realatia cu institutiile responsabile cu impunerea și asigurarea respectãrii legii proprii statului respectiv, vlahii rãspundeau uzual la orice interpelare a acestora cu formula: "Du-mã la stãpânul tãu, am dreptul valah", prin care aducea la cunostinta ca poseda un drept special. Vlahii au protestat împotriva celor care "au îndrãznit sã intervinã și sa încalce privilegiile recunoscute ale vlahilor", dupã cum se menționeazã în documentele anului 1447.

Ca exemplu jurisdictional valah, pana in anul 1598, domnii valahi din cetatea Fagarasului primeau la numirea in domnie  si titlul de Duce de Fagaras, invocandu-se "Jus antiqum Vaivodarum valachiae Transalpinae"

Pentru informare completa recomandam si alte surse externe cum ar fi de exemplu articolul "We Are Valachs!"  scris de Leo Baca ce face referire la Stopami Minulosti: Kapitol z Dejin Moravy a Slezka /Traces of the Past: Capitole din istoria Moraviei si Silesiei", de Zdenek Konecny si Frantisek Mainus Brno, 1979. 

Sursa:ttp://www.angelfire.com/tx5/texasczech/Valachs/We%20are%20Valachs.htm. Articolul raspunde la intrebarea: Cine sunt acei Valahi?

Valahul, prin activitatea sa in principal pastorala si de negot, a invatat in primul rand de la natura principiile traiului uman in perfecta simbioza cu aceasta, principii de viata aplicate de turismul verde - concept de baza promovat de asociatia noastra in Romania.

Satul turistic valah - Vatra Valaha este un model turistic  si social care aduna in jurul unei ancestrale "vetre de foc" toate aceste principii si care si-a propus sa faciliteze accesul la cultura autentica traditionala valaha, a tuturor acelora care, in calatoriile lor doresc sa cunoasca si sa traiasca pe viu, modul de viata sanatos, modestia, curatenia spirituala si traditiile milenare si ospitalitatea valahilor iar in acelasi timp sa ofere mijloace de trai decente unor oameni cu situatie materiala precara, dar cu suflet curat.

Modelul Satului "Vatra Valaha" este inscris la OSIM nr 300018/2008. De asemenea este supus drepturilor de autor,  fiind publicat print ISSN 1844-5640, volume 9, issue 3/2008. 

In asezãrile rurale specifice valahilor se regãseste intotdeauna puritatea aerului si claritatea apei izvoarelor care vin din muntii Carpati. Ele au fost timp de secole pãstrãtoarele culturii materiale si spirituale valahe, cele care au preluat si integrat elemente de culturã autohtone, au creat, au inventat, s-au adaptat permanent la conditiile istorice si social economice.

Placerea de a vizita macar o parte din aceste asezari rurale in cateva ore este imposibila astazi in conditiile reale ale societatii moderne. Sejurul s-ar putea realiza centralizat doar vizitand un singur situ reprezentativ pentru satul valah, care sa inglobeze in structura sa, ca intr-o fotografie vie, satul tipic valah din perioada cea mai infloritoare a existentei sale, ospitalitatea caracteristca si pitorescul arhitectural pastoral, cum este modelul Satului de vacanta Vatra Valaha, compus din:

 1. Zona de activitati conexe care cuprinde:

 - Centrul Creatiei Populare Valahe cu Sala de intruniri (intalniri cu scriitori, creatori populari, mesteri din intreaga Europa) reuniuni si conferinte, lansare de carte, auditii de muzica populara, sala de spectacole cu specific popular, gale de filme cu specific traditional;
- Stana "din deal" (alimente eco);
- Iazul morii"(pescuit);
- Teren de turca (sau oina - sporturi nationale).

2. Centru satesc in care distingem:

- Conacul (cladire cu rol administrativ);
- Biserica "dintr-un lemn"(Serviciu religios);
- Turn-Foisor de odihna-tip Cula (Casa de oaspeti);
- Vatra de foc cu "Sfatul batranilor", unde se vor desfasura activitati ca: Sezatoare, Hora satului, Tabere de creatie;
- "Fantana cu ciutura" (fantana sperantelor).

 3. Satul etnoturistic(propriu-zis) cu functiune tripla, locuinta sociala pentru gazdele turistilor, cazare la locuitorii satului pentru turisti si totodata obiectiv turistic ce are in componenta sa:

- Un ansamblu de locuinte de arhitectura traditionala taraneasca denumit "miez autentic", case traditionale de inspiratie valaha provenind din toate zonele carpatice, structuri de primire turistica ecologice, prevazute cu grup sanitar propriu, construite in conformitate cu arhitectura specifica zonei de origine, reproduceri ale unor case care sunt recunoscute cu valoare etnografica valaha ca facand parte din arhitectura europeana Valaha si care sub o forma sau alta s-au conservat.   

 4. Anexe (la fiecare locuinta):
-un atelier mestesugaresc (lemnarie, fierarie, pingelit, curelarie, cusatorie, olarit, sticlarie, povarna, cuptor de paine, etc);
-teren cultivat, in care gazdele produc prin  practicarea agriculturii traditionale, produse 100% ecologice, valorificate la restaurantul al Hanului din Centrul Culturii si Creatiei mestesugaresti si de arta populara;  
-cate o anexa gospodareasca Staul, Sura, Cotet, Patul in care sunt crescute cate o specie de animale domestice (oi, capre, gaini, rate, gaste, iepuri, etc);
-de asemenea fiecare locuinta are un caine de paza provenit dintr-un centru comunitar. 
 

      Obiective:

- educatie pentru sanatate si pentru alimentatie si stil de viata sanatos a turistilor si a membrilor comunitatii;

- dezvoltare comunitara si imbunatatire a calitatii vetii pentru acele persoane crestine/tinere familii crestine,  aflate in dificultate dar care au potential si motivatie de a-si depasi conditia, ca modalitate de iesire din saracie prin educatie si valorizare a muncii in domeniul turistic, pe langa oferirea de mijloace (undite) si asistenta pentru realizarea autonomiei financiare (peste).

- facilitarea accesului la cultura autentica valaha a acelora care doresc sa cunoasca civilizatia rurala, traditiile milenare si ospitalitatea deosebita;

- crearea unui cadru de dezvoltare personala, in care oamenii sa redescopere stilul de viata sanatos, echilibrat, in armonie cu natura al pastorului valah;

- educarepentru protectia mediului a turistilor si a membrilor comunitatii ;

- minimizarea impactului asupra mediului prin utilizarea materialelor si tehnologiilor ecologice;

- pastrarea peisajelor agricole traditionale bogate în biodiversitate tocmai pentru mentinerea vitalitatii zonelor rurale din zona carpatica si subcarpatica:

- sustinerea economiei locale prin generarea de locuri de munca si venituri constante;

- rematerializarea unor repere de arhitectura traditionala valaha din Romania si din celelalte tari carpatice pierdute pentru totdeauna daca nu sunt reconstruite si prezentate apoi generatiilor prezente si viitoare. 

 


Motoul TURISMVERDE:

"Natura, doar in schimbul respectului fata de Ea!"

Parteneri/Link-uri utile
Universitatea Bioterra
U.S.A.M.V. Bucuresti
Romexpo
Positive Vision for Biodiversity
Reteaua de Biodiversitate
Coalitia de Mediu
Asociatia Romana de Standardizare
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala
Turism Euro Verde
Federatia Biciclistilor din Romania
Clubul Rulotistilor
Tur virtual 360
Arta cu Flori
Sunetele vietii
Caricatura verde
Travel Enjoy Respect
Uleiuri green
Iubim Natura

 
Prima Pagina | Stiri | Termeni si conditii | Proiecte | New Tourism | Galerie foto | Semnal | Adeziuni | Euroregiuni | ONG | Membri | Contact