Prima Pagina
Cine suntem
Scop
CRESC turism
EducArtS
Voluntariat
Vatra Valaha
Clasificare verde
Amfiteatru verde
Obiective
Donez!
Cursuri
 
 

Declaratia de credinta a TURISMVERDE:

"-Credem in potentialul oricarei persoane (prestator sau beneficiar al unui serviciu turistic) si in vointa acesteia, pentru a adopta de buna voie o atitudine protectoare fata de mediul natural!"

 

 Proiectele asociatiei 

 

 

Asociatia ecologista Turismverde* este un ong de protectia mediului, "focuss"-at pe activitatea turistica in principal, dar nu numai. Un ong mic dar cu proiecte mari si ambitioase.
Ne dorim sa facem multe, dar suntem realisti ca nu se poate schimba peste noapte un sistem invechit, anchilozat despre care putem sa constatam cu usurinta ce a "produs" in toti acesti ani.   

In acest context, am inceput o serie de demersuri de advocacy si lobby in anii trecuti, pe care le continuam cat putem.

Pentru a afla ce vrem, ce facem si cum ne gandim sa facem va invitam sa lecturati in continuare. Facem lobby constant pentru imprietenirea turismului macar cu vegetarismul, daca nu cu veganismul inca de la infiintare asociatiei din anul 2008. 

In toamna avem pregatita inca o conferinta din seria "Veganism si turism", de acaeasta data cu tema" Avantaje de marketing. Dezvoltarea tururilor Veggy (green food) in Romania", profesionistilor prezenti la editia de toamna a TTR ce isi va deschide portile in 16 noembrie 2017. Detalii despre proiectul "Veganism si turism", aici!

 

 


PROIECTUL EDUCART

(GREENARTS +ECOART)

 Asociatia Ecologica Turismverde este prima organizatie din Romania, promotoare a artelor verzi, lansand in premiera conceptul GreenArts - New art of Nature.

 

 

In esenta, Greenarts ne ajuta sa ne transformam interiorul astfel incat sa ne bucuram permanent de linistea si armonia naturii doar prin simpla contemplare a unei opere de arta realizata din materiale naturale

Greenarts inspira respect si dragoste fata de natura, stimuleaza dialogul spiritual, incurajeaza apropierea dintre mediul social si cel natural, pastrand proportia in favoarea Naturii care ne sustine viata (social 49%, natura 51% ).
GreenArts armonizeaza constant energiile prezente in spatiul in care traim, prin stimularea permanenta a energiei vitale, inlaturand energiile negative care ne perturba lucrul/viata.
 

Tablouri din flori

Arta florilor presate, este incercarea de a imortaliza si de a impartasi tuturor inepuizabila sursa de inspiratie care este NATURA.Tablourile realizate cu maiestrie de Adela Talpes, http://www.flickr.com/photos/ades-creations/sets/, surprind bogatia de culori si forme ale naturii, raspandind in jur frumusetea ei tamaduitoare. 

Ele sunt rodul unui act de creatie si de iubire deopotriva, inspirand armonie, pace si frumusete interioara. Lucrarile contin plante culese in principal din flora spontana, alese cu grija si presate in conditii optime, astfel incat stralucirea initiala sa ramana vie de-a lungul anilor. http://adescreations.wordpress.com/ 

Tablouri din seminte
 
Lucrarile din seminte,  http://www.bodyalchemist.ro/content/tablouri-din-semninte.htm, isi au izvorul in experienta spirituala traita de cei doi creatori, Paul si Mihaela Buica. Semintele, ca reprezentare a perpetuarii vietii universale, aranjate cu migala sub forma unor simboluri stravechi  transmit mesajul si forta lor spirituala spatiului in care sunt expuse si induc o stare de relaxare si confort interior.
 
 
 

Armonia si perfectiunea naturii prezente in fiecare material folosit, fie ca sunt flori, frunze seminte, etc dezvaluie identitatea acestor lucrari cu profunzimile intregul univers. 

CONGRES TURISM - ZERO EMISII

VA INVITAM SA PARTICIPATI LA PRIMUL CONGRES DE ECOTURISM  DIN ROMANIA, CONGRES CARE SI-A PROPUS AMBITIOS, SA LASE IN ATMOSFERA O AMPRENTA DE CARBON ZERO! 

 

 

 GREATT FAGARAS

GREATT FAGARAS  (MARELE FAGARAS), acronim al Grup-ului Regional Ecologic de Actiune Turistica Tara fagarasului, Destination Management Organisation.

Asociatia Ecologica Turismverde si Centrul pentru Dezvoltare Durabila cu sprijinul direct al A.D.I.-ului "Tara Fagarasului", in speta a domnului Presedinte Ghita Sucaciu, Primar al comunei Dragus, a fost organizata Masa rotunda avand ca tema: Creare precursor DMO- Tara Fagarasului, eveniment ce a avut loc la Casa Zmeilor- Partia de ski Dragus, in ziua de 11.06.2010, orele 16:00.

Au fost invitati reprezentati ai APL-urilor de pe raza ADI- Tara Fagarasului, alte APL-uri din afara ADI-ului, alte Ong-uri, custozi de arii protejate, alte persoane potential interesate de crearea unei astfel de organizatii.

Au dat curs invitatiei un nr de peste 10 primarii care prin contributia activa a primarilor la discutii impreuna cu celelalte parti interesate, au condus la cristalizarea catorva idei valoroase si propuneri pentru continuarea demersului.
Au mai participat de asemenea reprezentantii ai "SOS Tara fagarasului"- ong turism, ai APM Sibiu, ai custozilor ariilor protejate aflate pe teritoriul Tarii Fagarasului, reprezentanti ai mediului de afaceri, reprezentanti firme de consultanta, conform listei convocator anexate.  

Cu ocazia intalnirii au fost prezentate participantilor argumente pentru a demonstra utilitatea unui astfel de demers pentru Tara Fagarasului, puncte tari, oportunitati si eventuale amenintari in special privind protectia mediului natural.

S-a stabilit ca obiectivul principal al DMO-ului TARA FAGARASULUI, este:
 

Bunastarea sociala si economica a Tarii Fagarasului prin valorificarea unitara a potentialului turistic al regiunii, pentru prima data in Romania, pe baze durabile si in concordanta cu bunastarea mediului natural!  

Pe parcursul dezbaterilor pe tema, au fost formulate cateva propuneri ca DMO-ul sa poarte o denumire romaneasca si anume aceea de Grup de Actiune Turistica - Tara Fagarasului dupa modelul GAL-urilor pe PNDR.

 

 

 

 In sinteza, nasul, Asociatia Ecologica Turismverde a propus o varianta menita sa impace ambele limbi vobite si care ar putea suna bine, astfel: DMO-GREATT Fagaras (Grup Regional Ecologic de Actiune Turistica Tara Fagarasului)
Greatt Fagaras, sau Marea Tara a  FAGARASului pt vorbitorii de lb engleza, denumire care suna perfect, tocmai pentru promovare ca Brand Turistic Romanesc!

  S-a solicitat in plen cat si ulterior in scris, tururor APL-urilor membre ale ADI-ului Tarii Fagarasului, cat si celorlalti partiipanti, ca in perioada urmatoare, sa elaboreze si sa ne trimita, liste cu datele de contact ai stakeholder-ilor potentiali din zona de competenta a fiecaruia, pentru centralizare si avizare, in vederea realizarii unei a 2-a intalniri, largite de aceasta data, cu toate partile interesate.

 


SATUL TURISTIC TRADITIONAL EUROPEAN VALAH

Modelul de dezvoltare rurala a Satului Turistic Traditional Valah - prilej de ragaz, bucurie si redescoperire isi dovedeste aplicabilitatea prin dezvoltarea primului proiect pilot in Europa denumit:  Sat de vacanta eco-socio-etno-turistic si traditional valah "Vatra Valaha", proiect menit sa faciliteze accesul la cultura autentica traditionala romaneasca munteneasca/valaha, a acelora care, in calatoriile lor doresc sa vada si sa traiasca pe viu, modul de viata sanatos, traditiile, obiceiurile traditionale si ospitalitatea valahilor, ca parte integranta a economiei sociale, intrucat turismul social ofera din ce în ce mai mult o sansa economica categoriilor de persoane defavorizate, inlusiv ca prestatori de servicii turistice, si nu doar de beneficiari, acesta fiind elementul inovativ pe care il aduce asociatia noastra ecologista si verde.

Angajatii directi in turismul social, asa cum il concepe asociatia noastra, sunt ei insisi cazuri sociale.


 


In asezãrile rurale romanesti se regãseste puritatea aerului si claritatea apei izvoarelor care vin din muntii Carpati. Ele au fost timp de secole pãstrãtoarele culturii materiale si spirituale autohtone, cele care au preluat si integrat elemente de culturã, au creat, au inventat, s-au adaptat permanent la conditiile istorice si social economice.

Placerea de a vizita macar o parte din aceste asezari rurale in cateva ore este imposibila astazi in conditiile reale ale Romaniei. Sejurul s-ar putea realiza centralizat doar vizitand un singur situ reprezentativ pentru satul romanesc, care sa inglobeze in structura sa, ca intr-o fotografie vie, satului romanesc din perioada cea mai infloritoare a existentei sale, ospitalitatea romaneasca si pitorescul arhitectural taranesc. Detalii aici http://www.turismverde.ro/pagini/Vatra%20Valaha.html

 

 INSTITUTUL NATIONAL DE CALITATE ECOLOGICA IN TURISM - INCET

 Turismul a produs si produce mari probleme mediului acolo unde se desfasoara, deoarece nu exista o strategie coerenta pentru limitarea si diminuarea pana la anulare a efectului nociv asupra mediului. Aceasta problema, va incepe sa se se rezolve odata cu infiintarea Institutului de Calitate Ecologica in Turism.

 

 

 

 Pe langa implementarea Sistemului P.G.L.- Progressive Green Labeling, I.C.E.T. -ul este imperios necesar sa inceapa sa functioneze pentru fundamentarea stiintifica si managementul dezvoltarii durabile a turismului din tara noastra, cu rol de monitorizare, autorizare, implementare si control de mediu in turism si alte activitati specifice, dintre care enumeram doar cateva:

 

 -sa defineasca termenii de poluant si poluator turistic; -sa identifice si sa inventarieze poluantii si poluatorii turistici; -sa produca un set cat mai omogen de date si informatii referitoare la efectul activitatilor turistice asupra mediului inconjurator;  -sa testeze noi metode analitice, adaptate specificului activitatii turistice; -sa faciliteze pregatirea de specialisti in monitoring de mediu in turism; -sa contribuie la imbunatatirea experientei acestora; -sa evidentieze schimbarile si caracteristicile mediului in zonele in care sunt prestate activitati turistice; -sa elaboreze rapoarte stiintifice complete referitoare la impactul activitatilor turistice asupra mediului; -sa faciliteze informarea si constientizarea tuturor actorilor din turism prin facilitarea accesului acestora la rezultatele si informatiile ICET.

 


 TURISM MARO     

Calitatea in serviciile de turism este preocuparea noastra de baza. Calitatea ecologica (pentru mediu) este prioritara. Pentru ca Romania este inca unica oaza de biodiversitate din Europa si pentru ca dorim sa ramana asa, ne-am propus sa aratam cu mana inspre aceia dintre noi care inca isi bat joc de biodiversitate si implicit de om ca parte a biodiversiatii.

Proiectul Turism Maro, opusul Turismuluiverde urmareste crearea unei baze de date cu acei operatori din turism care fac rabat de la calitate, inclusiv cea ecologica.

                                              

Sistemul de clasificare cu "muste", opusul sistemului de clasificare cu ghinde, acorda gradual de la una pana la cinci muste acelor operatori din turism care polueaza si care nu respecta calitatea in serviciile turistice.

 C.R.E.S.C.-Concept de Reconversie Ecologica Sociala si Culturala

Vrem sa aducem in prim plan conceptul de reconversie ecologica, sociala si culturala a turismului din Romania, denumit generic C.R.E.S.C. turism, concept inventat de asociatia noastra cat si solutii pentru a face efectiv acest concept.

       C.R.E.S.C. DURABIL, CONCEPT de RECONVERSIE ECOLOGICA, SOCIALA si CULTURALA A ORICAREI ACTIVITATI IN CONCORDANTA CU DOCUMENTUL FINAL AL SUMMIT-ULUI MONDIAL DIN 2005 CARE IN CONCEPTIA NOASTRA COMPLETEAZA FERICIT DOCUMENTUL UNESCO 2001, REALIZANDU-SE O CONSTRUCTIE STABILA BAZATA PE TOTI CEI PATRU PILONI DE DEZVOLTARE: DEZVOLTARE ECONOMICA, DEZVOLTARE SOCIALA, PROTECTIA MEDIULUI SI DIVERSITATEA CULTURALA. 

       C.R.E.S.C. DURABIL  ESTE UN CONCEPT IN CARE TOTI CEI PATRU PILONI SE CONSOLIDEAZA RECIPROC.  ACRONIMUL CRESC SI DURABIL,  ESTE DE FAPT UN JOC DE CUVINTE CARE INSEAMNA O DESCRESTERE A GRADULUI DE POLUARE PRIN ASOCIEREA CU DURABILITATEA CARE LA PRIMA VEDERE AR INSEMNA O CONTRADICTIE, ELIMINATA ASTFEL PRIN FORMULAREA CUVANTULUI RECOVERSIE

      Soliditatea proiectului turismverde, denumit generic CRESC- Turism, inseamna rezultatul triplu al ansamblului indicatorilor de desfasurare ai organizarii, in trei PILONI : dezvoltare economica, dezvoltare sociala si protectia mediului, (cf Documentului Final al Summit-ului Mondial din 2005) la care se adauga a patra axa de dezvoltare care este diversitatea culturala - UNESCO 2001.  

        Dezvoltarea "verde" a turismului, CRESTEREA DURABILA, implica imbunatatirea calitatii serviciilor turistice astfel incat sa nu deranjeze ecosistemului (adaptare dupa Uniunea Mondiala pentru Conservare - Pogramul de mediu al Natiunilor Unite si al Fondului Mondial pentru Natura, 1991).  

 

TURISMVERDE, INSEAMNAND ACTIVITATE ECONOMICA, SOCIALA SI CULTURALA, DOAR SAU NUMAI, IN CONCORDANTA CU CAPACITATEA MEDIULUI DE AI ABSORBI  EFECTELE!

 


 GSBS - Green & Social Business Scheme

Consideram ca turismul social al zilelor noastre nu poate fi considerat exclusiv ca fiind “…ansamblul raporturilor si fenomenelor rezultate din participarea la turism a paturilor sociale cu venituri modeste”, ci trebuie interpretat si analizat prin prisma importantelor schimbri care au loc în societatea noastra, schimbari pe care Biroul Internaional al Turismului Social le-a inserat în Carta de la Viena (1972) si mai recent, în Declaraia de la Montréal (1996). 

Cu ocazia Congresului Mondial al BITS (a 40-a aniversare a BITS) care a avut loc în Belgia în perioada 28-30 aprilie 2004, specialistii au definit noul concept de turism social ca fiind turismul dezvoltarii, îmbinand dezvoltarea turismului cu protecia mediului înconjurator si cu respectarea identitaii populaiei locale, promovarea dezvoltarii turismului fara degradarea resurselor turistice, precum si generarea de beneficii economice, sociale si culturale pentru populatia locala. 

Detalii despre conceptul SOCIAL al organizatiei Turismverde* pe: http://www.turismverde.ro/pagini/CRESC%20turism.html

Turismul social se dovedeste a fi un factor de putere economica capabil sa-si demonstreze acest rol în domeniul economiei sociale, atingand inclusiv laturi afective ale vietii. 

Turismul social este un mijloc de coeziune sociala întrucât implica activitati de animare a grupurilor de turiti, dar mai ales implicarea prestatorilor de servicii turistice in mediul social.  

De asemenea, turismul social este un mijloc de dezvoltare economica, generând un flux continuu de turisti si investitii, care contribuie la dezvoltarea comunitatilor locale.

Parte integranta a economiei sociale, turismul social ofera din ce în ce mai mult o sansa economica categoriilor de persoane defavorizate, inlusiv ca prestatori de servicii turistice, si nu doar de beneficiari, acesta fiind elementul inovativ pe care il aduce asociatia noastra ecologista si verde.

Angajatii directi in turismul social, asa cum il concepe asociatia noastra, sunt ei insisi cazuri sociale.

Prin proiectele de dezvoltare turistica sociala verde se vor califica si perfeciona continuu cei angajai direct în domeniul turismului social, se va încetateni respectul fata de mediu si fata de comunitatile locale.

 

Turismul, atunci când se dezvolta pe criterii de intr-ajutorare, moral crestine si etice, respectând mediul natural  si comunitatile locale, constituie o speranta economica, sociala si culturala pentru regiunea în care se planifica dezvoltarea. Din acest motiv, asociatia noastra a propus Proiectul Vatra Valaha, ca exemplu inovativ de implicare sociala în comunitatea locala prin turism. 

  Ne ne dorim ca prin tot ceea ce facem sa aducem un plus de corectitudine in turism si un plus de calitate ECO alaturat serviciilor turistice. O schimbare! Intr-un fel sau altul, noi toti trebuie sa "rasplatim" locurile prin care am umblat si prin care am trecut ca turisti. Sa le inverzim cu prezenta noastra!


Motoul TURISMVERDE:

"Natura, doar in schimbul respectului fata de Ea!"

Parteneri/Link-uri utile
Universitatea Bioterra
U.S.A.M.V. Bucuresti
Romexpo
Positive Vision for Biodiversity
Reteaua de Biodiversitate
Coalitia de Mediu
Asociatia Romana de Standardizare
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala
Turism Euro Verde
Federatia Biciclistilor din Romania
Clubul Rulotistilor
Tur virtual 360
Arta cu Flori
Sunetele vietii
Caricatura verde
Travel Enjoy Respect
Uleiuri green
Iubim Natura

 
Prima Pagina | Stiri | Termeni si conditii | Proiecte | New Tourism | Galerie foto | Semnal | Adeziuni | Euroregiuni | ONG | Membri | Contact