Prima Pagina
Cine suntem
Scop
CRESC turism
EducArtS
Voluntariat
Vatra Valaha
Clasificare verde
Amfiteatru verde
Obiective
Donez!
Cursuri
 
 

Declaratia de credinta a TURISMVERDE:

"-Credem in potentialul oricarei persoane (prestator sau beneficiar al unui serviciu turistic) si in vointa acesteia, pentru a adopta de buna voie o atitudine protectoare fata de mediul natural!"

For English, press here:
www.greentourism.ro


Dacă sunteți unul dintre iubitorii de turism verde, susținătorii sau colaboratorii noștri, vă mulțumim pentru încredere și pentru buna colaborare.
Dacă sunteți dintre persoanele care acceseaza periodic acest site, va multumim pe aceasta cale pentru ca folositi idei, argumente, informatii cuprinse in postarile noastre in discutiile cu prietenii dvs pentru ai convinge sa calatoreasca  cat mai sustenabil/durabil cu putinta.
Dacă intrați pentru prima dată pe varianta mai veche (2007) a website-ul în limba română al utilizatorilor&consumatorilor de turism verde vă adresăm tradiționalul:

Vă invităm în continuare să accesați toate secțiunile care vă interesează, să parcurgeti cât mai multe dintre informațiile postate, și de asemenea să vă exprimați deschis toate ideile, opiniile și sugestiile dumneavoastră pentru îmbunătățirea continuă a activității noastre, în scris pe adresa de email: turismverde@gmail.com
Dacă doriți să folosiți informații de pe acest website, parcurgeți secțiunea "Termeni și condiții" aflată în meniul din subsolul paginii.
Va adresam mulțumirile noastre pentru onoarea de a ne vizita si va dorim "navigare" ușoară in continuare.


La aceasta prima editie din 2018 a Targului Romhotel (ce s-a desfasoarat intre 19-21 aprilie concomitent cu alte doua targuri organizate de Romexpo in pavilionul B1) pe langa PGL- Progressive Green Labeling, (un sistem de clasificare graduala a serviciilor turistice care are ca scop dezvoltarea de Hoteluri verzi-eco in Romania) la standul 212, asociatia noastra ecologista (pentru dezvoltarea turismului verde) a lansat mesajul Turismului verde&Hotel Verde: "Fara poluare, fara plastic!".Pe perioada celor trei zile am prezentat membrii nostri, (si ideile lor de inverzire a industriei de profil) activitatile asociatiei, am oferit cadouri verzi celor ce sprijină continuarea proiectelor asociatiei incurajand turismul pedestru sau cu bicla, am conferentiat pe teme eco-green, am activat in avampremiera pt celebrarea Zilei mondiale a Pamnatului, editia 2018 - fara plastic si am adunat semnaturi pentru petitia Ciocarlia-Ro brand prin care dorim conservarea populatiei de pasari cantatoare din Romania.

Mai multe detalii, insotite de imagini de la eveniment gasiti pe pagina noastra de facebook, aici!


In fiecare an la 01 Aprilie in lume se serbeaza Ziua Mondiala a Pasarilor ce are ca scop conştientizarea nevoii de a proteja păsările . Tot la 1 aprilie in anul 1906 a intrat în vigoare Convenţia Internaţională pentru protecţia păsărilor utile pentru agricultură, ratificată la 6 decembrie 1905, dupa ce initial a fost semnată la Paris de către reprezentanţii a 13 ţări europene la data de 19 martie 1902.

La 18 octombrie 1950, tot la Paris, a fost semnată o altă Convenţie internaţională privind protecţia păsărilor, care a continuat documentul precedent.

Cea mai timpurie măsura de protecţie a păsărilor a fost luată în anul 1534 in timpul domniei lui Henric al VIII-lea în Anglia cand  a fost emis un act care susţinea 'viaţa păsărilor sălbatice' prin protejarea ouălor de stârci, lopătari sau dropii. În secolele urmatoare, alte ţări, precum Olanda şi Germania au emis o serie de legi ce protejau anumite specii de păsări. 

In lume trăiesc peste 10.000 de specii de păsări şi peste 10% dintre ele sunt în pericol să dispară în următorul secol, supravieţuirea lor depinzand de sprijinul pe care toţi oamenii planetei trebuie să-l acorde măsurilor de conservare şi protejare a acestora.

Unele specii de păsări care în trecut erau dependente de un anumit tip de habitat au dispărut, iar altele au încercat să se adapteze la medii noi de viaţă profund modificate sau la unele nou create de om. Pe de altă parte, anumiti oamenii au posibilitatea sa le impuste pentru placeri gastronomice.

De Ziua Internaţională a Păsărilor adunam in continuare semnaturi pentru petitia noastra de adoptare a Ciocarliei ca simbol national, marcată în cadrul programului Ciocarlia al asociatiei ecologiste pentru un turism verde sub titulatura "Ciocarlia Ro brand", ce are ca semnificaţie ocrotirea pasarilor cantatoare de la a fi vanate, avand totodata scopul de a educa nevoia şi grija oamenilor pentru păsările sălbatice cantatoare.

Va încurajăm să accesati pagina noastră de fb, să printati tabelul de semnaturi si să vă rugati prietenii, vecinii, colegii si cunoscutii să sustina în continuare acest demers de strangere de semnături, (pix-hartie) demers legal cetătenesc, eco-civic. Puteți trimite apoi tabelele completate la sediul Asociatiei Ecologice Turismverde: Strada Garlei, nr. 81, corpul D, sector 1, Bucuresti sau direct la Guvernul României, menționand pe plic "Completare la petitia 16725 / 20.12.2017, Ciocarlia RoBrand".

Vom continua strângerea de semnături până când petiția CIOCÂRLIA- brand national, se va soluționa favorabil, inclusiv cu oprirea vânătorii păsărilor cântătoare mai ales acum cand printr-un ordin de ministru Ciocarlia de camp si alte pasari cantatoare (Sturz-cantator, Sturz de vasc, Graur etc.) sunt incluse in "Lista de ucis" prevazuta in Anexa 4 la Regulamentul privind autorizarea, organizarea şi practicarea vânătorii cuprins in ORDINUL nr. 146 din 20 februarie 2018 emis de Ministerul Apelor şi Pădurilor ce a publicat in Monitorul Oficial in data de 14 martie 2018 . Articolul 12 al ORDINului nr. 146 din 20 februarie 2018, alineatul (4)are următorul cuprins:

"(4) În baza autorizaţiei de vânătoare colective tip A se pot recolta exemplare din următoarele specii: bizam, câine-enot, dihor comun, hermelină, iepure-de-câmp, iepure-de-vizuină, jder, mistreţ, nevăstuică, şacal, viezure, vulpe, becaţină-comună, ciocârlie-de-câmp, cioară-grivă, cioară-grivă-sudică, cioară-de-semănătură, coţofană, fazan, gaiţă, găinuşă-de-baltă, gâscă-de- vară, gârliţă-mare, graur, guguştiuc, lişiţă, porumbel-gulerat, porumbel-de-scorbură, potârniche, prepeliţă, raţă-mare, raţă- mică, raţă-fluierătoare, raţă-cu-cap-castaniu, raţă-moţată, raţă-pestriţă, raţă-sunătoare, raţă-lingurar, raţă-suliţar, raţă-cârâitoare, raţă-cu-cap-negru, sitar-de-pădure, stăncuţă, sturz-de-iarnă, sturz-de-vâsc, sturz-cântător, sturz-de-vii şi turturică,precum şi din speciile: castor, urs, lup, pisică-sălbatică şi râs, pentru situaţiile în care se aprobă recoltarea, prin folosirea metodelor de vânătoare prevăzute în anexa nr. 4 la regulament".

Astăzi, a ocroti păsările înseamnă si a păstra nealterate caracteristicile mediului natural cu tot ceea ce implică această definiţie: reducerea şi eliminarea poluării apei, solului şi aerului, diminuarea cantităţii de pesticide utilizate în agricultură şi silvicultură, refacerea unor habitate (păduri, mlaştini, pajişti) într-o formă cât mai apropiată de cea naturală, diminuarea sau eliminarea acţiunilor umane exercitate direct asupra păsărilor (capturare cu capcane, vânătoarea, distrugerea cuiburilor).


Între 23-25 Martie 2018, am fost onorati să ne număram în continuare de la prima editie, printre partenerii Romexpo ai unuia dintre cele mai mari Târguri Internationale - Raw Life& Style - despre alimentatie raw vegan, terapii naturiste, contribuind la platforma de Conferinte cu teme de specialitate, Ateliere Educative GreenArts si cu o serie de Expozitii de Artă, diferite tehnici inovative.

 

 

Pentru că de la înfiintare si până astăzi prestăm voluntariat civic ecologic pentru societate, la această editie am conturat împreună cu organizatorii o manifestare dedicată tuturor categoriilor de vârstă si venit, cu intrare liberă.

 

 

La stand, pe toata perioada de desfasurare am prezentat membrii nostri, proiectele asociatiei,  am expus lucrări de broderie artistica si de arta si cultură verde- GreenArts, tehnica Oshibana si BarksMask, in Zona dedicata Expozitiilor de Arta inedita la Targului RawLife&Style din pav C2.

Cu ocazia Târgului RawLife am vernisat în premieră în Romania o expozitie inedită de 100 de ani de realitate "vie" a poporului român, un cadou pentru Centenarul Unirii oferit de psih. Constantin Serban, artist plastic independent, fondatorul conceptului Green Arts si presedinte al Asociatiei Ecologice Turismverde. Vizitatorii au avut ocazia sa se inscrie in Panteonul "inlemnit" al Unirii cautand anul nasterii aflat sub fiecare "chip cioplit" in mod natural.

De asemenea am oferit cadouri verzi celor ce sprijină proiectele asociatiei dar si momente muzicale inedite (eco-etno-music) cu formatia Zavera, în cadrul proiectului Zavera verde si cu Cristina Kiseleff, Ciocarlia cover Subcarpati, duminica, intre orele 16:45-17:45, sub egida Ciocarlia Eco-Etno pe ritmuri pop rock cu mesaj verde pt protectia mediului si a biodiversitatii.

Am conferentiat pe teme green-eco-raw, după urmatorul program:

VINERI, 23 MARTIE la Sala de conferinte  intre orele 14.00 – 14.45 "Civismul ecologic ca stil de viata: Miscarea Freegan in Romania". A prezentat psih. Constantin Serban presedinte al asociatiei si fondatorul miscarii.

SAMABATA, 24 MARTIE la Sala de conferinte din Pav C2, intre orele 11.00 – 11.45 Vegetarism, Turism si 8imism anti “burn-out” – psiholog Constantin Serban, expert  in turism durabil, turism rural si turism ecologic, fondator  “Scoala de optimism-8imism” si presedinte al asociatiei.

DUMINICA, 25 MARTIE 2018 la Sala de conferinte din Pav C2, intre orele 18.00 – 18.45 "Psihologie verde. Relatia Natura-Om, Planta-Creier: Psiho-Silvoterapie aplicata", prelegere sustinuta de psih. Constantin Serban,  specializat in Psihologie verde si Silvoterapie, urmata de discutii pe marginea interviului luat dlui Constantin Serban difuzat la Radio Romania Actualitati in cadrul emisiunii Econatura din data de 5 ianuarie 2018 de redactor Andreea Vichi Marin.

De asemenea am sustinut Ateliere de arta verdeGreenArts la Zona de ateliere, dar si la standul asociatiei. La Zona de ateliere workshopurile au fost sustinute de Adela Talpes instructor Oshibana, si owner floripresate.ro Au participat copii din cadrul Asociatieie Atelierului de zambete, dar si altii "copii" cu varste cuprinse intre 7 si 70 de ani.

Mai multe detalii despre programul de manifestari al RawLife&Syle poate fi vizualizat pe site-ul Targului, www.rawlife.ro

 
 

 

În calitate de parteneri ai Romexpo, am continuat desfăsurarea actiunilor noastre "Care for green-eco" si cu ocazia târgurilor Romenvirotec si ExpoEnergiE din pav B2, standul 415, în zilele de 08-11 martie 2018.

 

Pe toata perioada de desfăsurare a Romenvirotec si ExpoEnergiE, voluntarii asociatiei au prezentat cu bucurie proiectele asociatiei, produse reciclate si tehnologii de reciclare a materialelor, lucrările de arta si cultură green-eco expuse, au oferit cadouri vizitatorilor care au dorit să sustină actiunile noastre desfasurate sub egid"care for green-eco".

.

 

Celor creativi, am oferit ateliere EcoArt folosind deseuri sub egida "Up-cycling workshop EducArtS" by Tino.

Atelierele au fost organizate sub binecunoscutul nostru motto: "Un deseu, ca să-l desenez pe EU..", de această dată la 100 de ani.

De asemenea am conferentiat punctual pe teme green in Centrul de presa al Romexpo pe temele "Energia Naturii ca vector de schimbare a comportamentelor sociale si economice" în cadrul Targului ExpoEnergiE si..

 

..cel mai actual subiect "Civismul ecologic, model de educatie cetateneasca pentru protectia mediului" , în cadrul Targului Romenvirotec. 

 

Ambele evenimente au fost prezentate de Constantin SERBAN, dublu (triplu) licentiat in Psihologie si Turism (Agro-Turism); •Dublu masterat: "Psihologie clinică si Interventie psihoterapeutică" si "Inginerie economică si Dezvoltare Rurală";• Psiholog;• Expert standardizare;• Expert în turism durabil;• Vlaholog, promotor al culturii valahe;• Expert in clasificari si omologari agroturistice;• Artist plastic independent, fondator GreenArts; • Specialist in terapii scurte prin arta verde si Silvoterapie; • Promotorul Psihologiei Verzi si al Religiei Integrative în Romania;• Fondatorul si administratorul "Scoala de optimism-8imism";• Fondatorul Turismului verde-ecologic in Romania. 

Și la Romenvirotec&ExpoEnergiE am continuat strângerea de semnături in sustinerea Ciocarliei ca brand turistic românescDacă până în prezent nu ati semnat petitia vă anuntăm că puteti să sustineti în scris solicitarea noastră colectivă Ciocârlia-RObrand, completând tabelul postat pe pagina de fb a asociatiei, aici!  

 


 

 

În perioada 22-25februarie 2018, în calitate de parteneri ai Romexpo am desfasurat actiunile noastre verzi, organizate cu ocazia târgului de Turism al României, editia I-a, in pav B1, standul 56.


 

Programul evenimentelor sustinute de AETv în cadrul parteneriatului TTR I 2018, a fost următorul:

La stand, pe toata perioada de desfasurare a TTR am prezentat membri nostri, proiectele asociatiei,  am expus lucrări de arta si cultură verde, am oferit momente muzicale inedite la scena (eco-etno-music) dar si cadouri verzi, oferind mărtisoare celtice - unic în ROmânia si am conferentiat pe teme green-eco, după urmatorul program:

- 23 februarie, " Linck-ul cultural Valah, într-o Europa (Turistică) Unită -  Wallachian Trans European Culture Route", interval 15.00-15:50, Centrul de Presa. 

- 24 februarie, "GREAT FAGARAS, model Carpatin de Organizatie de Management a Destinatiei în cadrul turismul durabil, responsabil, sustenabil", interval orar 12.00-12.50, Centrul de Presa.

- 24 februarie, Program artistic Ciocarlia la scena din pav B1, Zavera Verde Project, in parteneriat cu formatia Zaverainterval orar 17.30-18.00, pav B1.  

- 25 februarie, "Green Flag"- Sistem de marcaje turistice al Asociatiei Ecologice Turism verde" interval orar 12.00-12.50, sala Madgearu.

De asemenea, pe toata perioada targului am oferit celor buni martisoare celtice pentru rute/rude dacice si colectii de materiale turistice offset. 

 


În timp ce Ministerul Mediului a ramas în continuare aplecat cu mare atentie asupra Petitiei comunitătii iubitorilor de turism verde care doresc adoptarea Ciocârliei ca brand national, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directorul său general si echipa sa, sustine petitia celor aproape o mie de români ca fiind "favorabilă protectiei păsărilor" cântatoare. 

 

 

Recunoscand că vânarea lor "este în contradictie cu tiparele culturii si traditiei românesti inclusiv cinegetice si culinare", în raspunsul formulat de MADR se aduc o serie de argumente legislative în sprijinul admiterii solicitării noastre adresată Guvernul Romaniei si supusă atentiei Ministerelor Mediului, Agriculturii si Turismului în luna decembrie 2017.

 

 

Până la adoptarea ciocârliei ca brand românesc, oaia va rămâne în continuare să pască la sol în tril de ciocârlie. 

Vă încurajăm să accesati pagina noastră de fb aici, să printati tabelul de semnaturi si să vă rugati prietenii, vecinii, colegii si cunoscutii să sustina în continuare acest demers de strangere de semnături, (pix-hartie) demers legal cetătenesc, eco-civic. 

Puteți trimite apoi tabelele completate la sediul Asociatiei Ecologice Turismverde: Strada Garlei, nr. 81, corpul D, sector 1, Bucuresti sau direct la Guvernul României, menționand pe plic "Completare la petitia 16725 / 20.12.2017, Ciocarlia RoBrand".

Vom continua strângerea de semnături până când petiția CIOCÂRLIA, brand national se va soluționa favorabil, inclusiv cu oprirea vânătorii păsărilor cântătoare. Pentru vizitatorii TTR - Tagul de Turism al Romaniei vă oferim posibilitatea, de la deschidere în ziua de 22 februarie si până în 25 februarie 2018, sa sustineti solicitarea noastra colectiva completand tabelul dedicat la standul nostru din pav B1 al Romexpo. 

Multumim anticipat că sunteti green-eco! Dupa anul 2017, declarat de ONU si OMT ca an international al turismului pentru dezvoltare durabila, anul 2018 debuteaza verde (durabil, responsabil, sustenabil) prin decizia celor de la Interstate Hotels and Resorts, (lider mondial în managementul hotelier pentru mari lanțuri hoteliere - inclusiv Hilton și Courtyard by Marriott) de a face un prim pas in favoarea trendului vegan din turism cu o promoție culinară vegetariană și vegană pentru cele peste 500 de hoteluri de pe tot globul.

Iată că, fără să ne fi vizitat la TTR-Targul de Turism al Romaniei, unde de mulți ani promovam introducerea trendului vegan in turismul romanesc, cel mai mare lant hotelier din lume adopta 27 de meniuri vegetariene sau vegane care sunt incluse in meniurile noi lansate la 1 ianuarie 2018.

 

 

Pentru motive care (țin și susțin) sănătatea și bunăstarea mediului cat și bunăstarea animalelor, asociatia noastra verde militeaza de foarte mulți ani (vezi și cele mai recente manifestari "Veganism si Turism" din 2016 - Black Sea Food Summit - Romhotel si 2017 -TTR de la Romexpo, inclusiv cu organizarea la editia din noembrie a miniexpozitiei "GreenVeggy" cu degustare pentru publicul profesionist, dar si pentru cel vizitator) pentru a încuraja adoptarea trendului vegan în turismul românesc.

Chiar daca hotelurile au opțiunea de a-și personaliza meniurile, unele dintre rețetele recomandate de cei de la Interstate Hotels and Resorts includ: Corn Risotto, Meatballs de porumb și Zucchini, Nucvile cu Mac și Cașcaval și Wilted Kale, Sfeclă Pastrami, Spaghetti Zucchini Squash cu Pesto Spigarello Hazelnut și Avocado Toast.

"Am recunoscut o schimbare în cererea crescândă a noului val de consumatori care așteaptă opțiuni mai sănătoase și este de datoria noastră să satisfacem dorințele clienților noștri și participanților la întâlniri ", a declarat Bradley Moore, vicepreședinte al Interstate Hotels and Resorts pentru operațiuni alimentare și băuturi.

Ne bucuram inca odata sa avem confirmarea ca ne mentinem pionieri in industria de profil romaneasca prin promovarea modelelor  "Greening your turism" menite sa recoversioneze turismul clasic catre durabil, responsabil, sustenabil in conformitate cu conceptului nostru intitulat "CRESC Turism", lansat in urma cu zece ani.

Mai multe detalii despre initiativa celor de la Interstate Hotels and Resorts, aici!

 


În contextul în care Ministerului Agriculturii a propus ca Oaia să ne fie simbol de țară, am depus la Guvern, pentru mai bine de opt sute de români participanti la Tâgul de Turism, Romhotel, Raw Life&Style si Targul Cadourilor de Craciun cat si alti români ce iubesc turismul verde, o petitie pentru ca CIOCÂRLIA să ne fie brand reprezentant de țară, acum la 100 de ani de existență românească, carpato-danubiano-pontică.

Mai exact, au fost depuse la Guvernul Romaniei 37 table conținând 803 semnaturi ale petiției su nr. de înregistrare 16725 din data de 20.12.2017 b

Propunerea noastră de campanie o găsiți pe pagina noastră de fb, aici! Vă invitam să printati tabelul pe care îl puteti descarca, tipări și în care puteti aduna semnăturile cunoscutilor dumneavoastră din bloc, din sat, din cartier, în cercul de prieteni, la locul de munca etc.

 

 

Puteți trimite apoi tabelele completate la sediul Asociatiei Ecologice Turismverde: Strada Garlei, nr. 81, corpul D, sector 1, Bucuresti sau direct la Guvern menționand "Completare la petitia 16725 / 20.12.2017, Ciocarlia RoBrand".

Vom continua strângerea de semnături până când petiția CIOCÂRLIA, brand national se va soluționa favorabil, inclusiv cu oprirea vânătorii păsărilor cântătoare.

 
 

 

Prima editie a "Targului Cadourilor de Craciun" organizat de Romexpo în parteneriat cu societatea civila, co-organizator Camera de Comert a Romaniei,  s-a desfășurat pe durata a cinci zile, în perioada 06-10 decembrie 2017, în pav. C1 al Romexpo.

 

 

Cu prilejul acestei editii am readus în atentie proiectele noastre specifice perioadei, lansate în anii trecuți: "Cadouri verzi"-Green Gifts, "Crăciun Sustenabil"-GreenXmas si "Vacanțe verzi-GreenHolydays in white season-în anotimpul alb", prin intermediul cărora de foarte multi ani oferim alternative durabile consumerismului caracteristic acestei perioade din an, pentru a proteja mediul si a orienta gusturile publicului si ale producatorilor spre produse si servicii verzi-eco. Constatăm interesul în creștere al publicului pentru alegerea unui mod sustenabil, durabil, responsabil de petrecere a Craciunului. Detalii suplimentare, inclusiv despre activitățile asociației la "Târgul Cadourilor de Craciun", pe site-ul dedicat evenimentului pe http://www.expo-cadou.ro 

În paralel cu acest targ, în perioada 08-10 dec 2017, s-a desfășurat și Expozitia de porumbei de agrement, porumbei voiajori, păsări de rasă, păsări exotice și animale mici de rasă, dedicat iubitorilor de animale mici. La ambele manifestari expozitionale am continuat sa strângem de semnături pentru CIOCÂRLIA, brand național. Facem asta pentru ca si generatiile viitoare să se poata bucura în călătoriile lor de cântecul păsărilor încâtătoare. Surprinzator, cu tot sprijinul organizatorilor, numai 10 persoane de la aceasta editie a expozitiei nationale de pasari de agrement, păsări de rasă, exotice au semnat petitia, probabil pentru că noi susținem cauza păsărilor libere.

Ne-am bucurat în schimb de dorința celor prezenti în pav C1 al Romexpo la Târgul Cadourilor de Crăciun care au semnat în numar foarte mare petitia colectivă prin care cerem guvernului să declare Ciocârlia-reprezentantul păsărilor cântătoare, brand turistic al Romaniei. Dorim aceasta pentru că noi românii ascultăm ciocârlia, nu o împușcăm si ne dorim să o si protejam de la a fi împușcată de altii care, în restaurantele lor o servesc drept preparat culinar sub motto-ul, Cerul la tine in farfurie

 

Campania noastră are motto-ul, Ciocârlia, la tine în sufragerie, nu la alții în farfurie! Detalii în Stiri.

Până acum petitia a fost semnată cu entuziasm de cca 800 de persoane la TTR, RomhotelRaw Life&Style si Targul Cadourilor de Craciun, organizate de Romexpo în aceasta perioada. 

Până duminica 10 dec 2017, vizionarea tabloului realizat prin tehnica Oshibana, s-a putut face în cadrul mini expozitiei GreenArts la standul Asociatiei Turism verde din pav C1 în cadrul Târgului Cadourilor.

 

 

Pe toată durata Târgului Cadourilor de Crăciun am asigurat, prin prestația MC Constantin Serban (vestimentatia prezentatorului, fiind asigurată de Cămașa Transilvăneană) prezentarea Programului la scena  din pav C1 al Romexpo, unde au avut loc o serie de manifestari educative si distractive cu public numeros sustinute de reprezentanti ai societatii civile, cluburi de dans si expozanti cu talent.
 
De asemenea, folosind creativitatea, la standul nostru s-au realizat cadouri verzi, folosind dintre tehnicile GreenArts.ro sau EcoArt prin care totodată s-a sprijinit realizarea de ateliere umanitare GreenArts Therapy pentru copii aflați în spitale de sărbători.
 
 
Donațiile vor fi direcționate pentru achiziționarea de dulciuri sănătoase, semințe, fructe, jucării, rechizite si cărți ce vor fi dăruite copiilor odată cu atelierele terapeutice GreenArts de Sărbători. 
 
Am realizat ateliere GreenArts si EcoArt cu cei mici, dar si cu cei mari care nu s-au lăsat mai prejos. Pe uscat, nefiind zapadă afară parintii de copii creativi au folosit creativitatea si au realizat cu îndemanare, sub indrumare de specialitate, frumosi Oameni de zapadă, din fructe de dovleac placintar. Un om de zapada (cu ghilimele) care fiind comestibil, ajungând la caldură acasă la creatorul sau, va fi transformat de o doamna creativă într-o gustoasă placintă cu ocazia Sărbătorii de Crăciun.
 
 
 
Asociatia noastră a asigurat si aranjamentul floral la scena din pav C1 al Romexpo, lucrarile realizate din plante de sezon si aranjate in stil GreenArts în vaze vii au fost facute special pentru eveniment de Luminita Stan, artist plastic independent, membru al asociatiei.
 
 
 
 
La frumoasa scenă aranjată GreenArts style, sambătă începând cu orele 13, am organizat mini-gala Turism verde 10 ani de existență informala 2007-2017 și am facut publice cele două prezentari incluse în programul nostru verde la Târgul cadourilor, astfel: 
 
-joi, 7.12.2017, interval orar 14.30-15.30 tema: "Green Gifts; Cadouri pline de energia Naturii".  A prezentat ecolog si psiholog Constantin Serban, artist plastic independent, fondatorul Green Arts in Europa si al Psihologiei verzi in Romania.
 
 
 
 
-vineri, 8.12.2017, interval orar 15.00-15.50 tema: "Green Chrismas; Sarbatori durabile, cu grija fata de mediu, de asemenea sustinută de eco-psiholog Constantin Serban, expert in turism durabil, fondatorul si promotorul turismului verde in Romania. Detalii despre Constantin (constanT in O-ptimism) pe www.tino.ro iar despre proiectul său Școala de optimism, pe www.8imism.ro

Multumim celor aproape 800 de iubitori ai turismului verde care au semnat petitia pana in prezent, printre care si domnul Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român caruia i-am propus sa devina imaginea campaniei noastre.
 
 
Domnul Dumitru Prunariu, ambasador al turismului romanesc,  este de profesie inginer în aeronautică. A fost ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pasnica a Spatiului Extra-atmosferic, presedinte al Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic, vice-presedinte al Comitetului de Relatii Internationale al Agentiei Spatiale Europene.
 
În prezent domnia sa are gradul de general-locotenent în rezervă și iată că susține ca orice iubitor de turism verde, din toată inima, conservarea biodiversității, a mediului terestru până în cosmos, fiind din 14 mai 1981 primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. Detalii despre stadiul Petitiei Ciocârlia, vă invităm sa aflați în zilele următoare,  urmarind pagina noastră de fb.

 

Prin prezența ca partener al Romexpo la prima ediție a Târgului "Raw Life & Style" organizat in Bucuresti în perioada 25-26.11.2017, asociatia a avut onoarea de a împărtăși participanților din experienta membrilor săi, practic oferind acele „ustensile” necesare creării si asigurării unui stil de viață sănătos si verde, dintre care enumerăm: psihologia verde, arta verde, terapia prin arta, ospitalitatea verde, designul verde, alimentația verde etc, toate create pentru un trai verde sănătos în armonie cu Natura.

 

 

Nivelul alert al vieții actuale ne obligă să luam măsuri în ceea ce priveste adoptarea unui regim de viața sănătoasă si ne determina să fim mai selectivi în alegerea produselor și serviciilor pe care le consumăm, inclusiv atunci când călătorim. Este bine știut că un stil de viață sănătos are la bază o gândire sănătoasă și un corp care să reflecte aceasta gândire.

Cercetarile științifice arată că, la persoanele care au mers o perioadă de timp în natură comparativ cu cei care au mers aceași perioadă într-un mediu intens circulat urban, activitatea neuronală în cortexul prefrontal subgenual (regiune a creierului activă în timpul ruminatiei, rumegare – gândire repetitiva axata pe emoții neproductive) a scăzut.

Psihologia verde demonstreaza rolul Naturii, mediului natural, ca factor de reglare emoțională si impact asupra stării noastre de sănătate. Este disciplina care si-a propus să examineze de ce omul se comportă paradoxal în asa fel încât afectează mediul care îi susține viata, și care încurajează mișcarea "pro-green" să găsească modalități de a motiva oamenii să acționeze pe căi cât mai optimiste pentru schimbare. Așa cum gradul de urbanizare și deconectarea de la natură au crescut dramatic, tot așa se constată și cresterea incidentei unor tulburări psihice cum ar fi depresia situată pe un loc fruntaș în lista afecțunilor vietii moderne. 

Conceptul psihologiei verzi în Romania a fost initiat în urmă cu câțiva ani (la începutul anului 2017 și în Moldova) de psiholog Constantin Șerban, ecologist cu activitate de peste două decenii, președintele Asociatiei Ecologice Turismverde care promovează conceptul în vederea influențării comportamentelor de consum ale publicului in direcție sustenabilă, sănătoasă pentru mediul care susține viata și pe cale de consecință pentru om, care o traiește.    

În contextul Anului International dedicat promovării unui anumit tip de Turism, în perioada 16-19.11.2017, în cadrul parteneriatului dintre Turismverde si Romexpo pentru editia de toamnă a Târgului de Turism al României si RomHotel, cele mai mari evenimente dedicate industriei ospitalitatii autohtone, am adus încă odată la același nivel de întelegere pentru industria de profil, a conceptul de turism verde (durabil, responsabil, sustenabil, ecologic, slow, sweet, eco, etc)

 


 

La această editie am pus accent pe clasificările graduale verzi, pe fenomenul risipei alimentare din industria de turism, pe cultura verde, pe imprietenirea turismului cu veganismul si/sau vegetarismul, pe designul unei cazări verzi. De asemenea am prezentat modele de educatie verde, de economie circulară in turism, de designul verde pentru ospitalitatea verde, pe rezultatele "Saptamana verde in turism 2017" si pe "Turismul verde in Carpati", în lumina ultimei reuniuni a Convenției Carpatice, în cadrul căreia avem statut de Observator si ne-am adus contributia de foarte multi ani. 

 

 

Cu prilejul TTR, am organizat Mini Expozitia "GreenVeggy" prin care încurajăm vegetarismul si/sau veganismul în turism, in paralel cu prezentarea unor teme de actualitate. 

 


Pentru noi ciocârlia este o voce, nu un gust. „Ciocârlie” este un titlu de onoare pentru cântăreții noștri. Ciocârlia este o muzică, o încântare, un simbol, chiar un brand, nu carne vie de expus alicelor, nu un fel de mancare intr-un restaurant pentru excentrici carnivori. 

 

Mini Expozitia "GreenVeggy" a fost urmata de o "MiniDegustare GreenVeggy" din produse naturale asigurate de membrii nostri. Participantii dar si vizitatorii au avut ocazia sa deguste, germeni, lastari, legume, ceaiuri si uleiuri naturale si sa testeze produse cosmetice din aceste uleiuri.

 Astfel, si la TTR am încurajat vegetarismul si/sau veganismul prin "Mini Expozitia GreenVeggy" care s-a desfășurat în paralel cu prezentarea a trei teme de actualitate, urmate de înscrierea la Concursul cu premii GreenArts, ce are ca motto Cerul in sufrageria(nu in farfuria) ta, sub egida GreenCulture.

"Zbor de Ciocârlie" provine de la numele purtat de tabloul GreenArts Style, realizat prin tehnica Oshibana de artista Adela Talpes, binecunoscuta iubitorilor de artă cu flori si frunze presate, ca fondatoare a miscării Oshibana în România care a donat lucrarea pentru acest scop.

 

Până duminica, vizionarea tabloului realizat prin tehnica Oshibana, s-a putut face în cadrul expozitiei GreenArts la standul Asociatiei Turism verde din pav C5 în cadrul Târgului RomHotel 2017.

Mai multe detalii despre prezența și programul manifestărilor Turismverde în intervalul 16-19 nov 2017 la Romexpo Bucuresti, aici!

Mai multe detalii despre prezența și programul manifestărilor viitoare ale Turismverde în intervalul 25-26 nov 2017 la Romexpo Bucuresti, aici!

 


 

Cu prilejul Zilei Mondiale a Turismului,  Asociația Ecologică Turismverde și partenerii săi, sub înaltul patronaj al Ministerului Turismului, si cu sprijinul CFR Calatori si ISMB, a dat startul evenimentului "Săptămâna de turism verde - o săptămână verde în turism, editia I-a 2017, care s-a încheiat în miscare de tren, în data de 05.10.2017, cu prilejul  Zilei Mondiale a Educației. Evenimentul s-a desfășurat în contextul Anului 2017, dedicat de Organizația Națiunilor Unite și Organizația Mondială a Turismului celebrării internaționale a acelui turism propice unei dezvoltări cu viziune pe termen lung, favorabilă unei vieți durabile, an 2017 pe care l-am marcat înca de la ediția din toamnă a TTR 2016. 

 

 

« Săptămâna de turism verde, o săptămână verde în turism » ediția a I-a, desfașurată între 27 sept – 05 oct 2017 este practic un eveniment de prezentare a alternativelor durabile în turism. 

Detalii despre concursurile  cu premii verzi, lansate odată cu evenimentul, aici!

Primul eveniment care si-a propus sa integreze toate formele de turism prietenos cu mediul din Romania,  dedicat tuturor locuitorilor din marile orașe pentru alegerea unui alt mod de a consuma servicii turistice.

Detalii si imagini pe pagina de facebook a asociatiei, aici! la "Evenimente", apoi "Evenimente trecute".


 În data de 17 iunie „Greentourism Civic-point” a fost deschis la ONGfest 2017, cel mai amplu eveniment în aer liber dedicat societății civile din România, ce a avut loc in București Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle, pe Aleea Diversitatii, la cortul 108.
În acest an, Anul Internațional al Turismului Sustenabil pentru Dezvoltare, în cadrul festivalului organizatiilor neguvernamentale am oferit vizitatorilor din Bucuresti posibilitatea de a lua la cunostință de inițiativele responsabile în turism, la "Punctul" nostru verde de la ONGfest.Vizitatorii au descoperit cum contribuim, de aproape zece ani, la dezvoltarea unui turism românesc sustenabil, responsabil, durabil etc, într-un singur cuvânt: verde! Am avut ocazia sa prezentăm viziunea noastră verde alături de alte organizații participante ce își asumă ca și noi, un angajament responsabil față de societate și mediu.

De asemenea am testat, (cât ne-a permis Natura) disponibilitatea publicului de a se alatura inițiativelor noastre sub sloganul Donează si... rămai pe fază! Nu doar ca simplu/simpli spectator/i, ci o parte activă din această experiență,  am dat.. papucii, (verzi) în cadou pentru iubitorii de turism verde si am deschis pofta de excursie încă de la început de vacanță.
Dupa TTR, festivalul ong-urilor este al doilea eveniment pro-anul internațional al Turismului pentru Sustenabilitate-Durabilitate la care asociatia noastra are încă o initiativă verde ca urmare a angajamentului nostru față de oameni și natură.În perioada 25-27 mai 2017, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo in pavilionul 6, asociația noastră de turism durabil, responsabil, sustenabil... echitabil, rezonabil etc,( intr-un cuvant: verde) a participat in calitate de partener al Romexpo in premiera la cea de-a XXXIV-a editie a TIBCO - Targul international de bunuri de larg consum, prima editie in care s-a adus in atentia publicului consumul durabil. 


Ajuns la cea de-a XXXIV-a editie, TIBCO continua traditia unui eveniment care, inca din 1974, a atras vizitatori in cautare de noutati si oferte, interesati sa achizitioneze produsele de larg consum. 


Pentru patru zile, intre sf.Valentin si Dragobete, ne-am aflat la standul cu nr 44 din pav C3, intre cei 270 de expozanti (agentii de turism, turoperatori, asociatii etc) ai editiei de primavara a Targului de Turism al Romaniei  desfasurat pe 13.400mp in Pavilioanele C1 – C5 ale ROMEXPO, care reuseste de fiecare data sa reuneasca sub o singura cupola lumea fascinanta a turismului. Detalii generale despre ultima editie a TTR, aici!
A fost creat cadrul ideal in care s-au prezentate oferte speciale pentru pasionatii de turism cultural, turism de tratament, rural sau de business, dar si pentru cei indragostiti  de croaziere, destinatii exotice, turism de aventura si speram de natura, prin turismul verde ecologic, sustenabil promovat de asociatia noastra.
Pentru cei preocupati de turismul sustenabil, la aceasta editie din 16-19 februarie a Targului de Turism al Romaniei am marcat prin activitati verzi anul 2017, declarat la nivel mondial ca fiind Anul International al Turismului sustenabil/durabil pentru dezvoltare .
Astfel la aceasta prima editie a TTR din acest an special 2017, dedicat de ONU turismului pentru dezvoltare durabilă, am facut educatie verde, am lansat "Greentourism Treasure Hunting", concurs de descoperit "comori" ale turismului verde cu sanse de a castiga o vacanta verde si am sustinut dezbateri pe teme de turism durabil in cadrul Amfiteatrului Verde gazduit de Centrul de presa al ROMEXPO.

Pentru ca extragerea castigatorului/castigatoarei vacantei pentru doua persoane la Runcu Stone intr-o locatie situata in mijlocul naturii verzi s-a prelungit online, urmand a fi transmisa video pe pagina de facebook a asociatiei va incurajam sa participati stand comod in fotoliu.  Pentru detalii despre Concurs, click aici!


Ediția anterioara din toamna anului 2016 la fel ca și edițiile precedente ale TTR și Romhotel la care am fost parteneri ai ROMEXPO, s-a înregistrat ca încă un eveniment reușit "Certified GreenTourism", astfel:

În data de 17 noe 2016, în România a avut loc Black Sea Food Summit ediția 2016 în cadrul expozitiei industriei naționale a hotelariei romanești ROMHOTEL, eveniment ce a avut ca element central anti-risipa alimentară, preocupare europeană la care turismul verde a fost partener alaturi de Sărbătoarea Gustului și de alți stakeholderi, în calitate de ambasador al anti-risipei alimentare în industria ospitalității.

În aceeași calitate, sâmbătă 19.11.2016, la Centrul de presa al ROMEXPO, în cadrul manifestarilor conexe prilejuite de parteneriatul dintre Turismverde si Romexpo pentru editia de toamnă a Târgului de Turism al României 2016, cel mai mare eveniment dedicat industriei turistice autohtone, am încercat sa aducem la același nivel de întelegere fenomenul risipei alimentare din industria de turism prin prisma și în contextul creat de recenta adoptare a Legii antirisipei alimentare în România.  Sâmbătă, cu ocazia manifestărilor conexe a fost susținută tot în Centrul de presă al ROMEXPO și prezentarea cu tema "Contribuția moștenirii culturale comune la constituirea unui brand turistic comun în Carpați" în contextul Conventiei Carpaților si a Strategiei de turism durabil a Convenției Carpaților .

Tot cu ocazia ediției de toamnă a TTR 2016 am vernisat odată cu deschiderea, în ziua  17 noe 2016, la standul 21 din pav C3, Expozitia EszoteriKarpathia, un manifest tacut al artei verzi GreenArts, împotriva defișărilor la ras din România, expozitie permanentă pusă ladispoziția publicului vizitator pe toată durata evenimentului.
Duminică, în ultima zi a TTR, am oferit vizitatorilor șansa de a participa la Atelierul de creativitate verde în cadrul carora curajoși creatori, practic creatoare, au dat frâu liber imaginației realizând sub îndrumare de specialitate obiecte ornamentale folosind tehici GreenArts facând totodată și o faptă buna deoarece atelierul a avut scop umanitar pentru continuarea proiectelor asociatiei ce îi are ca beneficiari pe copii internati in diferite spitale de copii cu ocazia sarbatorilor importante, proiect în derulare din anul 2010.

Ne bucuram ca inca de anul trecut am avut oportunitatea sa pregatim si noi prin mijloacele noastre intrarea in acest nou an 2017, ce a fost declarat Anul International al Turismului Durabil de către Adunarea Generală a ONU.
“Aceasta este o oportunitate unică pentru a dedica un an de activităţi care promovează turismul ca un pilon-cheie pentru un viitor mai bun şi o viaţă mai bună pentru noi toţi”, a declarat Taleb Rifai, secretarul general al OMT. Mesajul sau integral poate fi vazut aici!
Pentru detalii in continuare despre fiecare eveniment, puteți să aflați dând un clik pe Stiri, in meniul de jos.Suntem singura organizatie care, chiar de protecția mediului în turism fiind, nu stă deoparte la nevoile oamenilor si care militează activ pentru apararea intereselor firmelor de turism cu sediul in Romania, care toate au angajați în majoritate covarșitoare români, în fața intereselor firmelor din afara spatiului romanesc.
Daca ultima data va invitam sa completati si sa trimiteti carti postale pentru europarlamentarii români preferati, acum va invitam sa-i sunati direct si sa-i intrebati cum vor vota in 14-15 febr 2017 privind tratatul comercial de liber schimb dintre UE și Canada - CETA.

Despre Comprehensive Econimic and Trade Agrement - CETA, Profesori de drept, Experți juridici și Asociația Europeană a Judecătorilor și Asociația Germană a Magistraților s.a. cred că Sistemul de Justiție pentru Investitori prevazut în acordul CETA nu este în conformitate cu legislația UE.
Hai să ne alăturăm lor și să cerem europarlamentarilor să nu accepte Sistemul Tribunalului de investiții în CETA. Motivele pe larg si de asemenea un ghid de conversatie pe aceasta tema inclusiv lista cu telefoanele si adresele de email ale europarlamentarilor nostri poate fi accesat aici!
În timp ce ceilalti europarlamentari din țările Europei dezbat intens argumente pro și contra CETA, niciunul dintre europarlamentarii români nu și-a anunțat public poziția, ba mai mult, au păstrat o tăcere deplină pe acest subiect. 
Acum e ultima șansă să-i convingem pe eurodeputații români înainte de votul din 14-15 februarie. Tăcerea noastră le convine cel mai mult, le confirmă faptul că votul lor privind CETA nu ne va influența decizia de a-i realege sau nu în 2019.
Nu mai amâna, sună chiar acum doi europarlamentari: unul care ți-e cunoscut și altul al cărui nume îl afli acum pentru prima dată. Spune-le despre noi si initiativa noastra.
Despre Coalitia Stop CETA aici. Alte evolutii ale CETA aici, inclusiv evenimente anterioare pe http://turismverde.ro/afiseaza_stire/90.html.


Legea Bicicletei
Sustinem initiativa catre parlamentari, lansata de Federatia Biciclistilor din Romania - FBR (ai carei membri suntem) si alte ong-uri probiciclistice, denumita generic "LEGEA BICICLETEI".

Aceasta este menita sa stabileasca principii si sa prevada masuri adecvate de promovare a utilizarii bicicletei, pe mai multe planuri, in principal legislativ si institutional, intr-un mod coerent si integrat. Detalii in continuare aici!


Evaluarea strategiei nationale de turism a Romaniei

In calitate de membra a  coalitiei CEEweb for Biodiversity (Grupul de lucru pe turism durabil), asociatia noastra a realizat Evaluarea strategiei nationale de turism a Romaniei (SDNT), avand ca document central Master Planul pentru Turismul National al Romaniei (2007 - 2026). Evaluarea noastra a aratat printre altele, faptul ca strategia de turism a Romaniei indeplineste doar in procent de 42,4% (in medie) indicatorii analizati.
 
 

Detalii in continuare despre Evaluarea strategiei nationale de turism a Romaniei, aici!Va invitam sa vedeti/revedeti Muzeul Deseurilor, obiectiv "eco-cultural" ce a fost deschis publicului timp de mai bine de o jumatate de an intr-un mare mall din Bucuresti in anul 2010-2011.
 
Avem convingerea ca parcurgerea, chiar si virtual in cadrul unui tur de 360 grade, a celui mai inedit proiect de constientizare din Europa la care asociatia noastra si-a adus o contributie inclusiv artistica, va va reaminti despre necesitatea protectiei mediului inconjurator.

Pentru a incepe turul virtual de 360 grade al Muzeului Deseurilor, dati clik pe poza de mai jos si apoi manevrati mousse-ul intr-o parte sau alta, sus/jos pe fereastra deschisa sau tastati tastele sageti pentru a vizualiza inspre directia dorita. Nu uitati ca, prin manevrarea rotitei mousse-lui puteti apropia sau departa planul dorit.

 

 

Pentru a parcurge in continuare zonele Muzeului este necesar sa deschideti cu click, pe rand, una cate una pozele in miniatura din partea stanga jos si, la fel, sa manevrati mousse-ul.

Vizitare placuta!

 


The Universal Declaration of the Rights of Mother Earth  

Pãmântul poate supravietui fãrã noi, însã noi nu avem niciun viitor fãrã Pãmânt. Asadar, este în interesul nostru comun sã ne asigurãm cã singura noastrã casã rãmâne ospitalierã pentru copii nostri si pentru celelalte forme de viatã.

 


Motoul TURISMVERDE:

"Natura, doar in schimbul respectului fata de Ea!"

Parteneri/Link-uri utile
Universitatea Bioterra
U.S.A.M.V. Bucuresti
Romexpo
Positive Vision for Biodiversity
Reteaua de Biodiversitate
Coalitia de Mediu
Asociatia Romana de Standardizare
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala
Turism Euro Verde
Federatia Biciclistilor din Romania
Clubul Rulotistilor
Tur virtual 360
Arta cu Flori
Sunetele vietii
Caricatura verde
Travel Enjoy Respect
Uleiuri green
Iubim Natura

 
Prima Pagina | Stiri | Termeni si conditii | Proiecte | New Tourism | Galerie foto | Semnal | Adeziuni | Euroregiuni | ONG | Membri | Contact