Prima Pagina
Cine suntem
Scop
CRESC turism
EducArtS
Voluntariat
Vatra Valaha
Clasificare verde
Amfiteatru verde
Obiective
Donez!
Cursuri
 
 

Declaratia de credinta a TURISMVERDE:

"-Credem in potentialul oricarei persoane (prestator sau beneficiar al unui serviciu turistic) si in vointa acesteia, pentru a adopta de buna voie o atitudine protectoare fata de mediul natural!"

“Orice educatie este autoeducatie, iar noi, ca dascali sau ca educatori, cream de fapt doar contextul in care copilul se autoeduca. Trebuie sa realizam contextul optim, pentru ca prin noi, copilul  (inclusiv "copilul" din noi, adultii - n.n.) sa se educe singur, asa cum trebuie sa se educe el, prin propriul sau destin launtric.” – Rudolf Steiner (1861-1925) 
 

Educatie pentru mediu prin artă sustenabilă

Educatia pentru mediu prin arta, pe scurt EducArtS este principalul proiect de educatie si constientizare al asociatiei Turismverde in care arta si lucrul manual artistic reprezinta modalitatea creativa de exprimare a grijii fata de mediu.
Atelierele de creatie EducArt oferã tuturor participantilor posibilitatea de a intra în contact cu un nou fenomen cultural inedit initiat si promovat in premiera in Europa de Asociatia Ecologica Turismverde. 
EducArt ofera un cadru educational puternic, un loc în care copiii se maturizeazã iar adultii devin copii, pãrintii întelegind si sprijinind actul creator, inclusiv cand acesta este propriu.
 

Asociatia noastra este un promotor al noilor limbaje artistice prin care se incearca educarea inclusiv a privitorului fata de necesitatea protectiei mediului. Incurajam orice actiuni care pun în valoare legãtura dintre artã si mediu.

In cadrul EducART (cu cele doua componente GreenArts si EcoArt)  se organizeaza ateliere de creatie, cursuri si expozitii ca modalitati practice de educatie a publicului pentru protectia mediului.
 
EcoArt este promovat ca si curent artistic avand la baza idei de reciclare. O spune chiar Motto-ul "Arta, nu gunoi!".
GreenArts insa, este un curent mai amplu  si totodata inovativ, care foloseste diferite materiale naturale pentru exprimarea artistica, materiale asupra carora nu se intervine deloc in timpul procesului creativ. De aici si motto-ul "Natura prin Ea insasi".

 


 

Arte Eco

Eco-arta este un domeniu al vietii culturale situat la confluenta dintre diverse curente artistice si ideile de reciclare a deseurilor.

Operele de eco-arta transmit idei ecologice, contribuind la constientizarea necesitatii unei interactiuni responsabile a omului cu mediul inconjurator.

In functie de materialul predominant folosit, eco-arta cuprinde printre altele: plastic-art (pet-art), metal-art (can-art) si paper-art (papier mache)

Plastic-art

 

Metal-art

Papier mache

Deseurile de hartie (sau maculatura) sunt un material la indemana si usor de folosit fie pentru a realiza hartie manuala, fie pentru a modela figurine.
Modelajul folosind tehninca papier mache, prin incercarea de a reda un volum sau pentru a îl transpune in spatiu, reprezinta o modalitate deosebit de eficienta în aprofundarea perceptiei, a imaginii înregistrate de amintire. Rezultatul uneori este de un realism mult mai expresiv decât un desen sau o pictura.
Tehnica papier mache este de asemenea o modalitate inedita si creativa de a transforma deseurile de hartie intr-o lucrare artistica, asa cum ilustreaza si motto-ul EcoArt: "Arta, nu gunoi."

Pentru a dezvolta ca arta aceasta tehnica, asociatia noastra a pus bazele primei comunitati de iubitori ai tehnicilor papier mache din Romania. Trimiteti un email acestui grup la adresa: ropapiermache@googlegroups.com
Grupul este deschis tuturor acelora care doresc sa invete despre papier mache si sa schimbe idei, experiente, tips&tricks in vederea popularizarii acestui mod de exprimare artistica in urma caruia se pot realiza obiecte EcoArt.

Prin participarea la Atelierele de creatie sprijiniti constientizarea necesitatii unei interactiuni responsabile a omului cu mediul inconjurator, facand o donatie menita sa ajute la continuarea proiectelor educative care pun in valoare legatura dintre arta si mediu.  

"DONEZ, CREEZ, MA DISTREZ, DESEURI RECICLEZ !" este crezul participantilor la atelierele de creatie EcoArt.


 

  Artele Verzi


O pictura sau un desen nu inseamna  imagini. Gombrich* numeste contemplarea unui tablou- “citire”, nu “vedere”. Intr-un sens, pare sa spuna el, admiram o pictura la fel cum credem conceptele religioase sau cum visam.  

Retina nu primeste tiparul privelistii, ci doar isi face datoria umila de a spijini ratiunea sa viseze. De aceea, nu forma sau culoarea impresioneaza, ci modul in care propria persoana pare sa se schimbe, putin, dar profund de cate ori privim (sau citim?) un tablou, un desen sau, cateodata doar o gramada de gunoaie spulberate de vant. Sau frunzele aurii agitate pe asfalt de trecerea cainilor vagabonzi.  

De fapt, cine priveste o opera de  arta, o admira fara preocuparea corporalitatii, in neglijarea oricaror definitii de dictionar, doar - asa cum Gombrich cu discretie sustine - prin adaptarea propriei viziuni, pre-existente,  la ceea ce ochii transmit cugetului. Intr-un fel, arta pare sa fie ceea ce percepem ca transformare a sinelui mai degraba decat armonia formelor pe care Aristotel o alege ca definitorie.

Asadar, Green Arts - Arte verzi, nu inseamna imagini sau forme, nici aranjamente din frumoase materiale naturale ci "o pictura cu culorile stoarse din tuburile sentimentelor noastre".

__________

*Profesor Sir Ernst Gombrich (1909-2001), istoric si filosof al artei a studiat hermenutica artelor, lucrarea sa “Art and Ilusion” reprezentand o abordare insufletitoare in intelegerea fenomenului artistic contemporan. A avut interesante si rar intilnite preocupari in educatia cu ajutorul artelor. 

  

Atelierele de creatie GreenArts

 Atelierele de creatie GreenArts va ofera sansa sa va descoperiti latura creativa si totodata va ajuta sa realizati mici obiecte de arta care sa va infrumuseteze viata si sa va apropie de natura prin intelegerea modului in care Ea ne ajuta sa vietuim.

 

Pentru detalii dati click pe sigla! 

Conceptul GreenArts inspira respect si dragoste fata de natura, stimuleaza dialogul spiritual, incurajeaza apropierea dintre mediul social si cel natural, pastrand proportia in favoarea Naturii care ne sustine viata (social 49%, natura 51%).

Atelierele de creatie GreenArts s-au desfasurat in Verde Cafe, in Ceainaria Serendipity, in  Centrul de inovatie didactica IRSCA, in Centrul Gifted Education, in cadrul Muzeului Deseurilor si in Libraria Carturesti din Afi Palace Cotroceni iar in prezent se desfasoara in Libraria Carturesti din Palas Mall Iasi.

 

 

 

Creatiile "verzi" folosesc intotdeauna materiale organice, respectand principiile de baza ale vietii care pozitiveaza constant privitorul. Pentru prima data, propunem un nou tip de feng shui, de data aceasta autohton, plin de energia locurilor binecuvantate de unde artistul isi alege materialele.

Artele verzi (Greenarts) armonizeaza energiile prezente in spatiul in care traim, prin stimularea permanenta a energiei vitale, inlaturand energiile negative care ne perturba viata. 

Scoala nr.174 Bucuresti

"DONEZ, CREEZ, MA DISTREZ, NATURA SI VIATA PROTEJEZ !" este sloganul participantilor la Atelierele de creatie GreenArts.

Programul atelierelor AICI

Conceptele educative prin arta - EducArt dovedesc ca, a-ti dezvolta o identitate ecologica nu inseamna deloc intoarcerea la epoca de piatra! Ci dimpotriva, poate fi chiar o materializare artistica a sufletului care tanjeste dupa natura care l-a creat si care acum este in transformare!

 

Fiind vorba despre educatie pentru mediu prin arta va invitam sa lecturati si o anecdota "artistica", EducArt:

Intr-un muzeu de arta. Nu se stie cu exactitate anul... Un vizitator intreaba ghidul:
-"Din ce perioada este acest tablou GreenArts, din flori si frunze presate?"
-"Din perioada cand florile si frunzele se gaseau peste tot!" - raspunse cu amaraciune ghidul...

Mai multe detalii si programari pe email: greenartsgallery@gmail.com sau la  nr. de tel. 0752 644 724.

 

 


Motoul TURISMVERDE:

"Natura, doar in schimbul respectului fata de Ea!"

Parteneri/Link-uri utile
Universitatea Bioterra
U.S.A.M.V. Bucuresti
Romexpo
Positive Vision for Biodiversity
Reteaua de Biodiversitate
Coalitia de Mediu
Asociatia Romana de Standardizare
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala
Turism Euro Verde
Federatia Biciclistilor din Romania
Clubul Rulotistilor
Tur virtual 360
Arta cu Flori
Sunetele vietii
Caricatura verde
Travel Enjoy Respect
Uleiuri green
Iubim Natura

 
Prima Pagina | Stiri | Termeni si conditii | Proiecte | New Tourism | Galerie foto | Semnal | Adeziuni | Euroregiuni | ONG | Membri | Contact