Prima Pagina
Cine suntem
Scop
CRESC turism
EducArtS
Voluntariat
Vatra Valaha
Clasificare verde
Amfiteatru verde
Obiective
Donez!
Cursuri
 
 

Declaratia de credinta a TURISMVERDE:

"-Credem in potentialul oricarei persoane (prestator sau beneficiar al unui serviciu turistic) si in vointa acesteia, pentru a adopta de buna voie o atitudine protectoare fata de mediul natural!"

Sistemul gradual de clasificare/etichetare verde  (PROGRESSIVE GREEN LABELING SYSTEM - PGL SYSTEM) este un sistem inventat de asociatia noastra pentru departajarea serviciilor de turism durabil&responsabil ("alegerea graului de neghina" si in turism) promovat ca model de productie si consum durabil turism verde.  Decizia Comisiei Europene nr. 287/2003/CE privind stabilirea criteriilor  pentru acordarea etichetei ecologice comunitare serviciilor de cazare pentru turisti, publicata în Jurnalul Oficial al Comunitãtilor Europene (JOCE) nr. L102/2003, a fost transpusa in legislatia romaneascã în anul 2005, prin HG nr 1885.http://www.moficial.ro/2006/043.pdf

In 7 iulie 2008, respectiv dupa 3 ani, a fost acordatã de cãtre Ministerul Mediului si Dezvoltãrii Durabile prima eticheta ecologica pentru serviciile de cazare turistica. Dealtfel pana in prezent sunt doar doua, acordate pana în acest moment, pentru servicii de cazare.
Dupa o jumatate de deceniu de la implementarea legislatiei ecologice a UE in turism, tara noastra inregistreaza in continuare contra-performante: are doar 2 structuri turistice de primire, certificate ca fiind ecologice.
Aceasta situatie se datoreaza in primul rand faptului ca, in conditiile Romaniei de astazi este aproape imposibil ca o structura de cazare sa poata indeplinii cumulativ toate criteriile prevazute de ECO-LABEL.
 Din acest motiv, a luat fiinta Asociatia Ecologica Turismverde, care rezolva aceasta problema si vine cu solutii pentru dezvoltarea durabila a turismului si in tara noastra, adaptate la realitatile turismului romanesc si la existentul concret al spatiului Carpato-Danubiano-Pontic!
 Prima solutie concreta pentru intrarea in normalitate este, adoptarea la nivel national a Sistemului gradual de clasificare / etichetare verde - "cu ghinde"sistem gradual, simplu si eficient, bazat exclusiv pe criterii ecologice, complementar sistemului de clasificare existent, cu stele, respectiv flori (“margarete”),  sistem pe care il detaliem in continuare:

 

 Structurile turistice care afiseaza simbolul

                   

sunt acele structuri de prestari servicii turistice situate in zone determinate prin masuratoari de mediu, ca fiind fara poluare si, cel mai important aspect, nu interactioneaza negativ cu mediul inconjurator, aloca cel putin 0,1% din incasari pentru activitati de plantare arbori si arbusti.

Structurile turistice care afiseaza simbolul 

          

sunt acele structuri de prestari servicii turistice care sunt situate in zone fara poluare, nu sunt ele insele surse de poluare pentru mediul inconjurator, au implementate programe de reducere a consumurilor, presteaza si servicii de servire a mesei pe baza de meniu din produse certificate ecologic si aloca cel putin 0,2% din incasari pentru activitati de plantare arbori si arbusti.

Structurile turistice care afiseaza simbolul

 

sunt structuri de cazare turistice situate in zone fara poluare, nu sunt surse de poluare pentru mediul inconjurator , au implementate programe de reducere a consumului de apa debit de cel mult 20l/min, instruiesc turistii privitor la normele de protectie a mediului, colecteaza sortat deseurile proprii, utilizeaza becuri economice in proportie de 50%, utilizeaza detergenti ecologici,  presteaza servicii de servire a mesei pe baza de meniu din produse certificate ecologic si aloca cel putin 0,3% din incasari pentru activitati de plantare arbori si arbusti.

 

Structurile turistice care afiseaza simbolul

 

sunt acele structuri de cazare ecologice care folosesc surse de producere de energie "verde" in proportie de min 10%, au implementat program de reducere a consumului de apa - debit cel mult 15l/min, utilizeaza becuri economice in proportie de 5%, instruiesc turistii privitor la normele de protectie a mediului, colecteaza selectiv deseurile proprii (organice, sticla, hartie, plastic), utilizeaza detergenti ecologici, utilizeaza in proportie de 50% mijloace de transport ecologic in cadrul programelor organizate pentru turisti si aloca cel putin 0,4% din incasari pentru activitati de plantare arbori si arbusti.

 

Structurile turistice care afiseaza simbolul

sunt acele structuri turistice de excelenta ecologica in care mai mult de jumatate din necesarul de energie este produs pe baza de energie verde", utilizeaza detergenti ecologici, au implementat program de reducere a consumului de apa debit cel mult 10 l/min, instruiesc turistii pe baza de programe organizate referitor la  normele de protectie a mediului inconjurator, colecteaza sortat deseurile proprii (organice, sticla, hartie, plastic), utilizeaza becuri economice in procent de 100% si utilizeaza in exclusivitate mijloace de transport ecologic in cadrul programelor organizate pentru turisti si aloca cel putin 0,5% din incasari pentru activitati de plantare arbori si arbusti.

 SANATATEA, E IMPORTANTA PENTRU DUMNEAVOASTRA ATUNCI CAND CALATORITI?

Daca raspunsul e DA, ati ales intelept!

"CINCI GHINDE" =  ECHIVALENTUL ROMANESC IMBUNATATIT AL ECOLABEL.

In planificarea vacantelor dumneavoastra, alegeti acele structuri de cazare care afiseaza 'GHINDA' ca simbol al calitatii ecologice a prestarii de servicii turistice


Turismverde = Concept romanesc de dezvoltare DURABILA/RESPONSABILA/SUSTENABILA a turismului, in acord cu schimbarile climatice!

Fiti intelepti mereu atunci cand calatoriti: Alegeti acei prestatori de servicii  turistice care aplica principiileTurismverde!

In prezent, serviciile turistice sunt clasificate pe stele si flori (respectiv margarete), sistem prin care se indica nivelul de confort oferit de prestator. In completarea sistemului actual,  sistemul "ECO" , propus de As.Ec.Turismverde autoritatilor romanesti spre generalizare la nivel national,  va identifica in acest mod, nivelul "de sanatate" a prestarii turistice, atat pentru om/oameni cat si pentru mediu.

Prin propunerea pt implementarea la scara nationala a sistemului promovat de As Ec Turismverde, se enunta si aplica in practica pentru prima data principiul "3 win", pentru dezvoltarea cu adevarat durabila (calitativa, ci nu cantitativa) a turismului in tara noastra, pe al carui teritoriu se gasesc toate cel 5 zone de biodiversitate, responsabilitate majora privind exploatarea turistica. 
Iata care sunt cei 3 win (castigatori) si ce anume castiga fiecare prin implementarea "Sistemului Eco Ghinda":

1) Ca turist, prin alaturarea celor 2 simboluri, stele-ghinda (in urban) si margarete-ghinda(in rural) veti putea alege in perfecta cunostinta de cauza, la ce nivel de confort si la ce nivel eco doriti sa petreceti sejurul dvs.

2) Ca prestator, prin afisarea langa nr de stele/flori si a nr-ului de ghinde, aratati ca oferiti servicii turistice ECO, sanatoase, si mai mult, vi se certifica faptul ca sunteti un prestator preocupat ca activitatea sa sa se desfasoare cu impact negativ cat mai mic, si ca sunteti angajat sa va adaptati continuu activitatea astfel incat sa ajunga sa aiba impactul cel mai mic asupra mediului (spre care se tinde prin atingerea nivelului de sapte ghinde).

3) Mediul, care pana sa se infiinteze Asociatia Ecologica Turismverde, doar punea la dispozitie resurse pe care prestatorul impreuna cu turistul le consumau iremediabil, sub oarba privire a autoritatilor, are acum sansa (si cu ajutorul dumneavoastra) sa sa se opuna dezvoltarii fara scrupule a turismului romanesc in unele zone si sa isi conserve resursele, chiar sa le imbunatateasca in celelalte zone. 


Sprijiniti eforturile asociatiei noastre pentru promovarea conceptului TURISMVERDE -RESPONSABILITATE SOCIALA  SI PRODUCTIE CURATA IN TURISM pentru RECONVERSIA ECOSOCIALA SI CULTURALA A TURISMULUI INDUSTRIAL DIN ROMANIA, SI NUMAI. 

Sedere placuta si responsabila, cat mai mult timp in natura!


Motoul TURISMVERDE:

"Natura, doar in schimbul respectului fata de Ea!"

Parteneri/Link-uri utile
Universitatea Bioterra
U.S.A.M.V. Bucuresti
Romexpo
Positive Vision for Biodiversity
Reteaua de Biodiversitate
Coalitia de Mediu
Asociatia Romana de Standardizare
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala
Turism Euro Verde
Federatia Biciclistilor din Romania
Clubul Rulotistilor
Tur virtual 360
Arta cu Flori
Sunetele vietii
Caricatura verde
Travel Enjoy Respect
Uleiuri green
Iubim Natura

 
Prima Pagina | Stiri | Termeni si conditii | Proiecte | New Tourism | Galerie foto | Semnal | Adeziuni | Euroregiuni | ONG | Membri | Contact