Prima Pagina
Cine suntem
Scop
CRESC turism
EducArtS
Voluntariat
Vatra Valaha
Clasificare verde
Amfiteatru verde
Obiective
Donez!
Cursuri
 
 

Declaratia de credinta a TURISMVERDE:

"-Credem in potentialul oricarei persoane (prestator sau beneficiar al unui serviciu turistic) si in vointa acesteia, pentru a adopta de buna voie o atitudine protectoare fata de mediul natural!"

 Turismul si mediul sunt fatetele aceleiasi monede: TURISMVERDE* care inseamna "GREEN-EFICIENTA" in turism
_____________________  

Asa cum afirma pictorul W. Kadinsky, "Pro­blema culorilor depaseste cu mult domeniul esteticului!", tot asa cuvantul verde alaturat cuvantului turism inseamna mai mult decat o simpla culoare, ingloband toate formele de turism prietenos cu mediul, cu natura si implicit cu omul iubitor de natura: turism ecologic, biologic, social, durabil, responsabil, rezonabil, sustenabil, echitabil, sweet, slow, green etc. Forma neaosh romaneasca, alaturata, de turism+verde, poate sa sintetizeze plastic pe intelesul publicului larg, acel concept unic integrat de dezvoltare a turismului nedaunator mediului.

Suntem un ONG care consideră că turismul verde este o formă de recreere și loisir foarte benefică din punct de vedere social, ecologic, cultural, economic și de sănătate publica, vădit pregnante în cazul prestarii de turism verde, cu foarte mare potențial în România. Pentru ca turismul verde este valorificat încă într-o mică măsură din multiple motive, printre care și lipsa unor investitii verzi, de obicei si unicele in masura a fi dezvoltate in toate zonele sensibile din urban si extraurban, in conformitate cu standardele asumate in cadrul Conventiilor adoptate de statul nostru, a luat fiinta AETv*, Asociatia Ecologica Turismverde* - engl. G*EA, Greentourism* Ecologic Association, în anul 2008.

Astfel că în urma recunoasterii internationale de catre responsabili din turismul mondial, a faptului (mai mult decat evident) ca, turismul este si el o activitate care polueaza (Madrid 2007), a luat fiinta asociatia noastra ecologista (Bucuresti 2008), asociatie focusata pe activitatea turistica, cat si pe domeniile cu care, turismul se intersecteaza.

Pentru ca promovam un ecologism diferit evitam să ne mentinem redundant pe poluare. Nu ne focalizam exclusiv doar pe problemele de toate felurile, cianură, defrișari, catastrofe ecologice și multe altele ci, avem constant o abordare orientata către mesaje smart, mai pozitive, mai 8imiste (vezi 8imism.ro) mai atractive, in special despre estetica naturalului, o viața umană de o calitate mai buna, pace, sustenabilitate, rezonabilitate, prosperitate, responsabilitate, minunăția cunoașterii biologice și ecologice,  o atitudine etică pozitivă și binevoitoare.

Preferam sa ne focalizam pe ce avem și ce putem să protejăm, să păstrăm, să utilizăm sustenabil, să ne bucurăm noi acum dar și cei ai nostrii in viitor.

Prin actiunile noastre cultivam o atitudine benignă, înțelegătoare față de situația existenta, care nu pierde din vedere și verdele încă existent.

Spre exemplu suntem capabili intelectual sa imbracam artistic cu mesaj puternic cioatele rămase după defrișarile la ras ale padurilor noastre…

Conducerea tehnocrata din ultima vreme de la carma intereselor de mediu din Romania a reusit cu brio sa scoata "din setting" aceasta imagine prin refuzul constant de a permite accesul expozitiei Forest Spirits, (curator Serban Constantin presedintele asociatiei) la toate manifestarile importante de profil organizate in anul 2016 cu toate ca suntem intre primele organizatii de mediu din Romania care am adus o lumină nouă ecologismului, ceva green (arts) style.

Iubirea naturii, plăcerea de a ieși în teren, fericirea de a admira valorile naturalistice… cate au mai ramas le punem pe primul plan.

Manifestam acel ecologism plin de enjoyment/satisfacție evitand promovarea acelei imagini a ecologismului prin adunarea gunoaielor, prin "lupta" cu poluarea gen "don Quijote-ul in lupta cu... defrișarea" și alte probleme care nu își găsesc soluție astazi, pentru a evita acea frustrare permanentă și fără de ieșire in care ecologismul este tentat/invitat sa-l traiasca.

Nimeni nu poate nega importanța abordării directe a problemelor… și valoarea organizațiilor care se ocupă profesionist de acestea, dar creand și susținand un ecologism viu, verde, atractiv și optimist, imaginea susținerii publice a sustenabilității și protecției mediului are de castigat. Suntem convinsi ca trebuiesc subliniate și pericolele, problemele, insa daca sunt prezentate ca preocupare exclusiva, se pierde imaginea de ansamblu, "nemaivazand padurea de... cioate!"

 


 

Astfel, Turismverde si-a asumat un rol activ in dezvoltarea turismului durabil, rezonabil, responsabil, sustenabil, echitabil etc si in constientizarea profesionistilor din industria turismului si a oamenilor in general sã acorde atentia cuvenitã mediului inconjurator.

Misiunea asociatiei este aceea de a prezerva pe cat posibil calitatea mediului, valentele estetice ale tuturor zonelor protejate&neprotejate (delta, munte, mare, urban-rural etc) cat si legaturile sociale cu locuitorii, conservându-le patrimoniul cultural material sau imaterial si valorile lor traditionale, contribuind totodata la întelegere si toleranta, la simbioza om-natura, pentru ca si generatiile viitoare sa se poata bucura in calatoriile lor de macar aceleasi conditii ca si noi astazi.

De aceea Asociatia Ecologicã Turismverde* recomandã intotdeauna consumul responsabil/rezonabil de...
TURISM!


              Asociatia ecologista Turismverde este,

                               

                                      

                                        

 


Turismverde nu inseamna sa mergi la picnic in natura!

Inseamna ecosistem natural nesubjugat intereselor umane...

Dezvoltarea turismului conventional considerã cultura si mediul natural ca pe propriile resurse destinate exploatãrii si expuse epuizãrii. Turismul conventional este o industrie pe termen scurt, marketingul turistic fiind cauza multor probleme. Politicile de marketing turistic urmãresc aproape întotdeauna sã mãreascã numãrul de vizitatori, fãrã a tine cont de responsabilitatea fatã de mediul natural.

Organizatiile care promoveazã un turism verde au un impact benefic nu doar asupra mediului, ci si asupra dezvoltãrii durabile a comunitãtilor din punct de vedere social si economic.

Principalele probleme pe care le poate genera dezvoltarea turismului în toate zonele, nu doar ariile naturale protejate sunt:
-peisaje distruse datoritã constructiilor de noi structuri de cazare;
-eroziunea zonelor intens vizitate;
-prezenta turistilor poate face sã disparã obiceiuri locale, poate schimba valoarea terenurilor si a fortei de muncã, poate determina dezvoltarea unor structuri economice detasate de problemele locale;
-transportul spre si dinspre aceste zone poate avea un impact negativ, prin consumul mare de combustibili fosili si eliberarea de CO2 si noxe;
-transformarea unei destinatii turistice într-o zonã total dependentã de aceastã activitate, dacã nu se pãstreazã o diversificare a activitãtilor din zonã etc

Turismul verde este un concept menit nu sã stopeze turismul, ci sã-l orienteze astfel încât sa se asigure conservarea mediului natural prin utilizarea durabilã a componentelor diversitãtii biologice. Prin impartirea corectã si echitabilã a beneficiilor rezultate din utilizarea resurselor turismverde incearca sã asigure si dezvoltarea pe termen lung a unui nou mod de realizare a afacerilor in turism.

Pentru gãsirea acestui echilibru între conservare si dezvoltare este necesarã nu doar replanificarea activitãtilor turistice, dar si integrarea turismului verde în politica de dezvoltare durabilã a Romaniei în ansamblu ceea ce si-a si propus printre multe altele, asociatia noastra.

 


 

Daca va pasa de soarta Planetei, cãutati intotdeauna acei prestatori de servicii turistice care afiseazã unul dintre simbolurile de turism verde:

 


Extras din Master Planul pentru turismul national al României

2007 - 2026, Sectiunea A- D, Analiza situatiei, Cap. 10 Impactul asupra mediului

"Mediul natural reprezintã (...) bogãtia cea mai mare pentru turismul din România. Patrimoniul natural, flora, fauna, litoralul, delta si muntii, toate sunt motive puternice pentru vizitare si oferã oportunitatea de petrecere a vacantelor. Dacã mediul este deteriorat, sau dacã perceptia vizitatorilor este alteratã, aceste douã argumente convingãtoare pentru vizitare (...) pot (-n.n.), dispãrea. Protectia mediului este deci crucialã pentru turism.

România are avantajul unei legislatii de protectie extinsã a mediului. Dar aplicarea acestei legislatii este, din pãcate, nereusitã(-nn) si sunt permise multe abuzuri asupra mediului."

De retinut ca Master Planul de Turism al Romaniei a fost realizat de Organizatia Mondialã a Turismului (UNWTO), care a a constituit o echipã formatã din consultanti internationali în domeniul turismului. Ei au lucrat impreuna cu specialisti romani timp de peste sase luni, in 2007, si au facut urmatoarea mentiune, in acelasi capitol al Master Planului:

"La fel de importanta în domeniul turismului ca si problemele actuale de mediu este perceptia cã mediul este deteriorat si cã la nivel national nu existã preocupare privind protectia mediului."

Acesta este unul dintre motivele principale pentru care s-a inscris la Judecatoria Sector 1 Bucuresti un an mai tarziu, Asociatia Ecologica Turismverde, al carui stand virtual il vizitati in acest moment!

Asociatia Ecologica Turismverde, ong "botom-up" al societatii civile, un "stakeholder" din ce in ce mai analizat, face presiuni (in limita puterilor cu care ne investiti dumneavoastra) asupra autoritatilor (asta e si menirea unui o.n.g.), sa ajute Omul (prestator si/sau beneficiar al unui serviciu turistic) sa redevina RESPECTUOS cu natura!

In 2012, dupa 5 ani de la constatarea "cã mediul este deteriorat si cã la nivel national nu existã preocupare privind protectia mediului" recunoscuta in Master Planul de turism al Romaniei de specialisti internationali, observam cu ochiul liber ca nu s-au schimbat prea multe nici astazi. Mergeti chiar acum in orice zona turistica si o sa va dati seama ca nu a existat preocupare privind protectia in mod serios a mediului din partea autoritatilor.

 

De aceea, dorim sa includem pe agenda autoritatilor de resort sau cu influenta in domeniul turistic, preocupari concrete care sa elimine acei factorii care conduc la formarea perceptiei ca mediul din Romania , "bogãtia cea mai mare pentru turismul din România" este deteriorat.

In acest sens, facem demersuri constante, printre altele, pentru infiintarea unui Organism Independent, care sa functioneze ca furnizor de expertiza pentru implementarea la nivel (macar) national a unui Sistem (complementar si integrat) de ecoetichetare graduala/clasificare a serviciilor turistice pe baza de simbol&criterii de respect fata de Natura.

Daca intentiile dumneavoastra converg in aceasi directie, consideram deosebit de important pentru actiunile noastre viitoare, orice demers pe care l-ati putea face pentru ca sa indeplinim in fond acelasi deziderat si va invitam sa faceti parte din echipa C.R.E.S.C. Turism!

Contribuiti pentru un viitor mai bun al copiilor dumneavoastra si pentru ca sa-i puteti insotii cat mai mult timp in calatorile lor!

Sustineti eforturile asociatiei noastre, pentru protectia mediului in zonele unde au, sau isi fac loc, activitatile turistice.

Va invitam in continuare sa explorati site-ul nostru verde de turism, ca sa aflati cat mai multe despre cum va puteti implica si dumneavoastra alaturi de noi.

Va asteptam!

 


Motoul TURISMVERDE:

"Natura, doar in schimbul respectului fata de Ea!"

Parteneri/Link-uri utile
Universitatea Bioterra
U.S.A.M.V. Bucuresti
Romexpo
Positive Vision for Biodiversity
Reteaua de Biodiversitate
Coalitia de Mediu
Asociatia Romana de Standardizare
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala
Turism Euro Verde
Federatia Biciclistilor din Romania
Clubul Rulotistilor
Tur virtual 360
Arta cu Flori
Sunetele vietii
Caricatura verde
Travel Enjoy Respect
Uleiuri green
Iubim Natura

 
Prima Pagina | Stiri | Termeni si conditii | Proiecte | New Tourism | Galerie foto | Semnal | Adeziuni | Euroregiuni | ONG | Membri | Contact