Prima Pagina
Cine suntem
Scop
CRESC turism
EducArtS
Voluntariat
Vatra Valaha
Clasificare verde
Amfiteatru verde
Obiective
Donez!
Cursuri
 
 

Declaratia de credinta a TURISMVERDE:

"-Credem in potentialul oricarei persoane (prestator sau beneficiar al unui serviciu turistic) si in vointa acesteia, pentru a adopta de buna voie o atitudine protectoare fata de mediul natural!"

Un Magnette pentru CETA
 

Dragă prieten/prietenă al/a turismului verde,

Până acum campania CETA [1] a fost destul de tehnică și dificilă. A fost o provocare să găsim modalitatea de a explica implicațiile unui tratat mamut în care se vorbește despre investiții, negocieri, prevederi, standarde, principii de precauție sau reciprocitate. Dar suntem pe calea cea bună. 

De săptămâna trecută lucrurile s-au schimbat cu 180 de grade. Acum avem un personaj pozitiv care a pus în centrul discuției drepturile cetățenești. Numele lui este Paul Magnette și este ministrul președinte al Valoniei. Magnette a ținut piept celor 3 (trei!) ultimatumuri date de Comisia Europeană și de Consiliul UE pentru a semna CETA, nemaivorbind de presiunile sau chiar șantajul din partea tuturor mai marilor europeni sau canadieni. Paul Magnette spunea zilele acestea: ”Nu suntem împotriva unui tratat cu Canada. Dar nu vom accepta un tratat care să pună în pericol standardele sociale și de mediu și protecția serviciilor publice”. 

Dacă Valonia a jucat exemplar, ce s-a întâmplat însă cu România? Cu câteva zile înainte de ultima întâlnire a Consiliului UE, România se ținea tare menținându-și rezerva exprimată față de semnarea CETA. [2] Acestă decizie se datora exclusiv faptului că oficialii canadieni nu și-au respectat promisiunea de a ridica vizele pentru români și bulgari. Dar decidenții români au cedat presiunii oficialilor UE înainte chiar de a fi obținut ridicarea vizelor. Dacă cu doar 24 de ore înainte Guvernul român se declara ferm pe poziție, președintele Klaus Iohannis anunța triumfător pe 21 octombrie că problema vizelor a fost rezolvată. Din nou, implicațiile acordului CETA asupra economiei românești erau ignorate. Însă câteva ore mai târziu, a reieșit că aceste vize urmau să fie ridicate din decembrie 2017 doar dacă se semnează CETA.[3] Minunea a durat fix 3 ore. 

Semnarea CETA intrase în linie dreaptă. Dar Valonia, una din regiunile Belgiei, s-a opus, salvând astfel situația. Belgia este un stat federal, format din trei comunități și trei regiuni, fiecare cu autonomie considerabilă. Una dintre acestea este regiunea valonă, care este condusă de parlamentul valon și guvernul executiv valon. Autonomia regiunii se extinde și la politica externă: Valonia are dreptul să urmeze propria politică externă, inclusiv semnarea de tratate. Prin urmare, Guvernul federal belgian nu este în măsură să semneze un tratat internațional fără acordul valon. 

Așa s-a ajuns ca Acordul de liber schimb între UE și Canada să fie blocat. CETA ar fi trebuit semnat astăzi, joi, 27 octombrie, la Summitul UE-Canada de la Bruxelles. În această dimineață, delegația canadiană și-a anulat zborul către Europa. 

 

Este o decizie curajoasă să aperi democrația în fața Goliaților corporatiști și europeni. Valonii blochează CETA pentru că acesta ar permite introducerea chimicalelor periculoase, interzise acum în Europa, în hrana noastră de zi cu zi și ar permite corporațiilor să dea în judecată statele la curți de justiție private.[4] 

Blocarea semnării CETA de către valoni este o șansă pentru democrație. Și România trebuie să profite de această ocazie. În acest sens, am redactat o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis și prim-ministrului Dacian Cioloș. Prin aceasta le cerem să solicite, în numele României, renegocierea CETA și eliminarea capitolului Investiții din tratat, astfel încât drepturile corporațiilor să nu fie mai presus de cele ale cetățenilor.

 

Distribuie pe Facebook scrisoarea deschisă către Iohannis și Cioloș pentru renegocierea CETA

 

Valonii se află acum sub o presiune IMENSĂ pentru a-i determina să cedeze. Hai să cerem împreună renegocierea CETA și să le arătăm că nu sunt singuri.

E momentul să cerem oficialilor români să facă din acest eșec al diplomației o victorie a democrației. Toate problemele și îngrijorările cetățenilor Europei trebuie puse pe masă și discutate în mod transparent și democratic! 

Mulțumim că te implici! 

Turismverde și echipa de-clic.ro 

Note: 

[1] CETA – sau Acordul Economic și Comercial Cuprinzător (Comprehensive Economic & Trade Agreement) – este un acord comercial mamut de care va beneficia orice corporație cu o filială în Canada. Negocierile s-au purtat în spatele ușilor închise, timp de cinci ani, între oficialii europeni și cei canadieni. http://facem.de-clic.ro/stop-ceta

[2] Veto-ul României pe CETA şi opoziţia valonă http://epochtimes.ro/news/veto-ul-romaniei-pe-ceta-si-opozitia-valona---253420 

[3] CETA: Negocierile dintre Valonia și Canada au eșuat. La fel și liberalizarea vizelor pentru români http://www.euractiv.ro/politic-intern/ceta-negocierile-intre-valonia-si-canada-au-esuat.-la-fel-si-liberalizarea-vizelor-pentru-romani-5690 

[4] De ce refuza Valonia sa semneze acordul care ne-ar scapa de vizele pentru Canada. Premier: "Nu putem fi fortati sa cedam" http://stirileprotv.ro/stiri/international/de-ce-refuza-valonia-sa-semneze-acordul-care-ne-ar-scapa-de-vizele-pentru-canada-premier-nu-putem-fi-fortati-sa-cedam.html

Vezi toate stirile din categoria Cu verdele in sus!

Motoul TURISMVERDE:

"Natura, doar in schimbul respectului fata de Ea!"

Parteneri/Link-uri utile
Universitatea Bioterra
U.S.A.M.V. Bucuresti
Romexpo
Positive Vision for Biodiversity
Reteaua de Biodiversitate
Coalitia de Mediu
Asociatia Romana de Standardizare
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala
Turism Euro Verde
Federatia Biciclistilor din Romania
Clubul Rulotistilor
Tur virtual 360
Arta cu Flori
Sunetele vietii
Caricatura verde
Travel Enjoy Respect
Uleiuri green
Iubim Natura

 
Prima Pagina | Stiri | Termeni si conditii | Proiecte | New Tourism | Galerie foto | Semnal | Adeziuni | Euroregiuni | ONG | Membri | Contact