Prima Pagina
Cine suntem
Scop
CRESC turism
EducArtS
Voluntariat
Vatra Valaha
Clasificare verde
Amfiteatru verde
Obiective
Donez!
Cursuri
 
 

Declaratia de credinta a TURISMVERDE:

"-Credem in potentialul oricarei persoane (prestator sau beneficiar al unui serviciu turistic) si in vointa acesteia, pentru a adopta de buna voie o atitudine protectoare fata de mediul natural!"

Editia de toamna a TTR 2016
 

Ediția din această toamnă a Târgului de Turism al Romaniei este prevăzut a fi un eveniment mai aproape de natură și prin spațiul acordat asociației noastre cunoscută cu preocupări constante privind reconversia culturala, socială si de mediu a turismului din Romania, în vederea păstrării cât mai nealterate a peisajelor turistice (și nu numai) pentru ca și călătoriile generațiilor viitoare să se desfășoare într-un context mai bun sau măcar asemănator cu cel de astăzi. 

Pe lângă prezența la standul 21 din Pavilionul C3 al Romexpo, Asociația Ecologică Turismverde* propune publicului vizitator al TTR patru evenimente conexe, ce abordează o tematică diversă dar de actualitate, printre care și cea eco-culturală:


1) "Avantaje competitive ale turismului verde ca alternativa de business in contextul economiei verzi".

Conform rapoartelor UNEP si UNWTO exista tot mai multe dovezi că turismul verde practicat inclusiv în zonele rurale poate conduce la efecte pozitive de reducere a sărăciei. Acelasi rapoarte afirmă despre turismul verde ca s-a descoperit că are potential deosebit pentru a genera profituri semnificative într-o perioadă de amortizare scurtă. Mai mult turismul verde iși poate aduce o contribuție mai mare la creșterea PIB-ului, înregistrând totodată efecte semnificative asupra mediului. Rapoartele consemnează ca beneficiile pentru mediu ale turism verde includ reduceri ale consumului de apă de 18%, ale consumului de energie de 44% și în special reduceri semnificative ale emisiilor de CO2 de 52%.


Turiștii cer ecologizarea turismului. Raportul UNEP sustine ca mai mult de o treime dintre turisti sunt in favoarea turismului verde și că în același timp sunt dispuși să plătească între 2 și 40 la sută mai mult pentru aceasta experienţă. Turismul de masă, tradițional a ajuns la un stadiu de creștere constantă. În contrast, turismul durabil, turismul de patrimoniu natural si cultural și cel de "aventură soft" preiau conducerea și se prognozeaza o crestere rapida în următoarele două decenii.

 

Se estimează că profitul din turismul durabil este în creștere, la o rată mai mare decât creșterea medie la nivel de industrie. Mai multe detalii se pot afla de pe web.unep.org/greeneconomy/sites/unep.org.greeneconomy/files/field/image/tourism_in_the_green_economy_unwto_unep.pdf sau participând la prezentarea sustinută de ing economist Constantin Serban în data de 19.11.2016, orele 10:00 în Centrul de presă al Romexpo.


2)"Contribuția mostenirii culturale a valahilor la constituirea unui brand turistic comun în Carpati".

Cultura moderna și stilul de viață contemporan sunt produsele unor ani lungi de acumulări, schimbări și de dezvoltare ale civilizațiilor anterioare, care au afectat viața unui teritoriu. Diferite țări au diferite culturi contemporane, deoarece acestea au un trecut diferit. Acest fapt necesită, de asemenea abordări diferite în prezent și viitor.


Cum ar putea să abordeze experții din turism, brandingul unei zone generoase precum Carpatii, bazată pe patrimoniul cultural comun? Există oare un patrimoniu cultural comun de-a lungul Carpatilor? Puteti afla mai multe despre Convenția Carpatilor și despre moștenirea culturală comună participând la prezentarea susținută de vlaholog Constantin Șerban în data de 19.11.2016, orele 11:00 în Centrul de presă al Romexpo.


3) Turismul verde, un ambasador anti-risipă alimentară în turism.
Stiați ca 1.3 miliarde tone de mancare aruncate anual, reprezintă totuși aproape o treime din producția totală de mâncare a lumii? Industria ospitalitatății din lume este chemată să își revizuască modul în care își manageriază fluxul alimentelor în turism. Solutii există. Turismverde își oferă și pe această cale expertiza și experiența din sectorul ospitalității pentru combaterea risipei alimentare rezultate din industria hotelieră și nu numai.

 

Mai mult, pentru că suntem printre puținele organizatii ecologiste de profil din România care au dat semnalul începerii reconversiei eco-sociale a sectorului turistic, pe lângă reducerea substanțială a cantității de deșeuri îngropate sau incinerate provenite din turism, încercăm să venim în sprijinul a cât mai multor persoane din rândul celor 4,74 milioane de români care trăiesc la limita sărăciei și întâmpină dificultăți în procurarea hranei zilnice. După participarea la evenimentul gazduit de ROMEXPO veți afla dacă risipa alimentară este o problema de mediu sau o rușine pentru rasa umană? Prezintă Constantin Serban în ziua de 17.11.2016 orele 16 în sala Sadoveanu, pav C4-C5 al RomHotel si în 19.11.2016, orele 12:00 în cadrul Centrului de presa al Romexpo.

 4) Expozitie manifest "EszotericKarpathia".

Defrișările pădurilor românești, în special cele efectuate la ras,  au ciuntit nemilos în ultimii 20 de ani virgina gradină a Carpaților.
Spiritele falnicelor păduri cazute sub lanțurile hămesite ale vajnicilor drujbasi corporatiști au rămas să manifeste tăcut în colecția curatorului Constantin Șerban, artist plastic independent, psiholog și art terapeut GrenArts, care prin intermediul lucrărilor sale încearcă să surprindă și să transmită tuturor celor responsabili, mesajul spiritelor pădurilor din Carpați, materializat în colecția de măști "Forest Spirits". Lucrările sale se află în colecții private din Germania, Austria, Cehia, Ungaria, Slovacia, Letonia, Estonia, Polonia, SUA și Israel. Expozitia "EszotericKarpathia" reprezintă practic un manifest tăcut al artei împotriva pierderii peisajului turistic și este realizată sub egida EducArtS, proiectul de educatie pentru mediu prin artă al asociatiei ecologiste pentru turismverde* având ca background caricatura realizată de binecunoscutul caricaturist Costel Patrașcan.


Constantin Serban a participat cu lucrările sale la realizarea multor expozitii personale si de grup în tară si în strainătate sub egida GreenArts ce are ca motto "Natură prin Ea însăși!". Vernisajul expozitiei ce va fi deschisă publicului vizitator pe toata durata TTR, va avea loc în pavilionul C3,(TbC) joi 17.11.2016 la orele 11:00. Mai multe informații despre curator pe www.tino.ro

Despre AETv: Prin tot ceea ce face asociatia pentru implementarea turismului verde-ecologic, caută să educe în directțe durabilă, responsabilă și sustenabilă atât producătorii cât și consumatorii de servicii turistice și să ofere alternative pentru a ajuta la scaderea impactului ambiental al activităților turistice și la sporirea beneficiilor aduse comunităților gazdă și prin proiecte culturale, sportive și de mediu.
Asociaţia Ecologica TurismVerde* promovează protecţia mediului în dezvoltarea economică, încurajează dezvoltarea personală prin eco-psihologie/psihoecologie sau psihologie verde, realizează ateliere umanitare de art terapie în spitale pediatrice, face educație verde pentru adaptarea la schimbările climatice și reducerea GES, sprijină turismul activ cu impact minim asupra mediului, susține conservarea biodiversităţii, actionează împotriva risipei de hrană etc. Mai multe detalii despre organizația ecologistă pentru turism verde, aici!


Despre TTR. Este organizat de două ori pe an, (primavara si toamna) sub același acoperiș al ROMEXPO.  Programul de vizitare al acestei ediții de toamnă a Târgului de Turism al României este zilnic începand de la 10.00 la 18.00 în zilele de 17-19 noiembrie 2016, (joi-sambata) iar în ziua de 20 noiembrie 2016, (duminica) programul de vizitare al Targului de Turism al Romaniei este intre orele 10.00-16.00. Alte detalii în continuare pe www.targul de turism.ro sau dând click pe banner.

 

 

 

Vezi toate stirile din categoria stiri turism

Motoul TURISMVERDE:

"Natura, doar in schimbul respectului fata de Ea!"

Parteneri/Link-uri utile
Universitatea Bioterra
U.S.A.M.V. Bucuresti
Romexpo
Positive Vision for Biodiversity
Reteaua de Biodiversitate
Coalitia de Mediu
Asociatia Romana de Standardizare
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala
Turism Euro Verde
Federatia Biciclistilor din Romania
Clubul Rulotistilor
Tur virtual 360
Arta cu Flori
Sunetele vietii
Caricatura verde
Travel Enjoy Respect
Uleiuri green
Iubim Natura

 
Prima Pagina | Stiri | Termeni si conditii | Proiecte | New Tourism | Galerie foto | Semnal | Adeziuni | Euroregiuni | ONG | Membri | Contact