Prima Pagina
Cine suntem
Scop
CRESC turism
EducArtS
Voluntariat
Vatra Valaha
Clasificare verde
Amfiteatru verde
Obiective
Donez!
Cursuri
 
 

Declaratia de credinta a TURISMVERDE:

"-Credem in potentialul oricarei persoane (prestator sau beneficiar al unui serviciu turistic) si in vointa acesteia, pentru a adopta de buna voie o atitudine protectoare fata de mediul natural!"

Colectare selectiva in premiera la o manifestare expozitionala
 

 

 

In perioada 3-6 noiembrie 2011, in Complexul expozitional Romexpo a avut loc Targul de Turism al Romaniei, editia de toamna, la care asociatia noastra a fost prezenta ca partener al Romexpo la standul 001 din pav. C3. Am prezentat oferta Agentiei de turism "Maro", proiectul prin care manifestam impotriva deteriorarii cu buna stiinta a mediului natural, resursa de baza in turism si sustinator al vietii noastre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Destinatiile turistice "promovate" au atras atentia publicului vizitator, care a apreciat actualitatea iconogramelor incluse in indicatoarele turistice catre statiuni balneare cu cianura si statiuni turistice cu servicii de SPA/Wellness radioactiv, partii de "super" ski in Carpati, zone de pescuit sportiv cu buldozerul sau electric, inclusiv turism de aventura fara atv insa dotati cu drujbe de ultima generatie pentru grupuri "bine" organizate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mediul  natural "chelit" si poluat nu poate sa constituie o atractie pentru turisti si astfel industria de profil romaneasca pierde teren in competitia cu alte destinatii externe verzi odata cu deteriorarea conditiilor naturale prin saparea albiilor paraurilor si raurilor de munte, prin retezarea copacilor, prin construirea de lacuri cu cianura si centrale nucleare.

 

 

Pentru a alege cu usurinta destinatia preferata am pus la dispozitia industriei de turism si celor care calatoresc, un sistem integrat de etichetare graduala a serviciilor turistice de mediu promovat de asociatia noastra, menit sa aseze fiecare prestator pe o scara a eficientei sau a ineficientei de mediu.

 

 

 

 

In calitate de partener, am sustinut pe intraga durata a targului prezentari, seminarii, mese rotunde pe teme de protectia mediului in turism in Centrul de presa al Romexpo si in sala de conferinte special amenajata in cadrul pav. C3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De asemenea am testat disponibilitatea expozantiolor prezenti la Targul de turism pentru colectarea selectiva a deseurilor de hartie la stand, inmanand majoritatii celor prezenti saci de culoare albastra  destinati exclusiv colectarii deseurilor de hartie, principalul deseu la un targ de turism. 

 

 

 

 

 

 

68 de expozanti din 73, (cuprinsi in Pavilionanele 1 si 2) au acceptat  invitatia Romexpo si a Turismverde pentru colectare selectiva voluntara a hartiei la TTR editia de toamna 2011, din urmatoarele categorii astfel: 

 

 

 

 

-          14 unitati de cazare;

 

 

 

 

-          12 tur-operatori ;

 

 

 

 

-          11 asociatii/organizatii de turism;

 

 

 

 

-          9 administratii locale;

 

 

 

 

-          9 atractii/destinatii;

 

 

 

 

-          1 transportator;

 

 

-          11 alti expozanti, din care: 2 reviste, 2 web-site-uri de promovare, 1 restaurant, o cafenea, o televiziune, o comisie nationala, un formator in turism, o universitate si bineinteles ministerul de resort. Lista completa a expozantilor,

 

 

 

 

 

aici

 

 

Iata cum au inteleles majoritatea autoritatilor sa colecteze selectiv hartia pentru a diminua impactul activitatilor turistice asupra ediului la un targ de turism unde se arunca tone de hartie tiparite, multe cu fonduri europene si pentru care sunt taiati copaci sub diverse pretexte inclusiv turistice (vezi "super" ski in Carpati, constructie de telegondole, etc).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Constatam ca majoritatea respondentilor chestionarului nostru au fost corecti atunci cand au evaluat eficienta de mediu autoritatilor acordandu-le "muste" .

 

 

Din fericire mai putem schimba ceva! Daca nu reconvertim urgent activitatea turistica catre un turism verde bazat pe cei 4 "R" promovati de asociatia noastra, (Reconversie, Reducere, Reutilizare si Reciclare) generatiile viitoare nu se vor putea bucura in calatoriile lor nici macar de aceleasi conditii ca si noi astazi. 

 

 

 

 

Au inteles cu adevarat importanta reconversiei activitatii catre un turism verde doar un procent de 20% dintre toti cei invitati si anume 13 expozanti, conform situatiei de mai jos:

 

 

 

- 4 destinatii/ atractii Eco-Hangu: Izvoru Muntelui, Iezeru Mare, Lacu Sf. Ana, Lacu Rosu;

 

 

-  3 unitati cazare: Grand Hotel Napoca, Complex Hotelier Ialomita, Hotel Miruna-Sambata de jos;

 

 

- 3 administratii locale: Primaria Horezu, Primaria Amara si Primaria Brasov;

 

 

 

 

- 2 asociatii/organizatii din turism: ANTREC Neamt si SOS Tara Fagarasului;

 

 

-  1 tur-operator: IRI Travel

 

 

 

 

 

 

Am avut astfel bucuria sa identificam 13 prieteni ai turismului verde din Romania care s-au comportat responsabil odata cu prezentarea la cea mai importanta manifestare de turism din Romania si drept multumire le acordam simbolic o Ghinda pentru fiecare.

 

 

 

 

Hartia rezultata a fost valorificata la un centru de colectare a hartiei iar banii obtinuti impreuna cu alte donatii ce le vom strange vor fi folositi pentru a planta copacei. 

 

 


Vezi toate stirile din categoria Comunicate

Motoul TURISMVERDE:

"Natura, doar in schimbul respectului fata de Ea!"

Parteneri/Link-uri utile
Universitatea Bioterra
U.S.A.M.V. Bucuresti
Romexpo
Positive Vision for Biodiversity
Reteaua de Biodiversitate
Coalitia de Mediu
Asociatia Romana de Standardizare
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala
Turism Euro Verde
Federatia Biciclistilor din Romania
Clubul Rulotistilor
Tur virtual 360
Arta cu Flori
Sunetele vietii
Caricatura verde
Travel Enjoy Respect
Uleiuri green
Iubim Natura

 
Prima Pagina | Stiri | Termeni si conditii | Proiecte | New Tourism | Galerie foto | Semnal | Adeziuni | Euroregiuni | ONG | Membri | Contact