Prima Pagina
Cine suntem
Scop
CRESC turism
EducArtS
Voluntariat
Vatra Valaha
Clasificare verde
Amfiteatru verde
Obiective
Donez!
Cursuri
 
 

Declaratia de credinta a TURISMVERDE:

"-Credem in potentialul oricarei persoane (prestator sau beneficiar al unui serviciu turistic) si in vointa acesteia, pentru a adopta de buna voie o atitudine protectoare fata de mediul natural!"

Obiective turistice cu impact negativ asupra unor specii endemmice
 

CE indeamna Romania sa respecte legislatia europeana de protectie a naturii

 
Comisia Europeana a solicitat Romaniei sa se ocupe de aspectele necorespunzatoare ale protectiei mediului natural din zona Sulinei si a Deltei Dunarii, una dintre cele mai importante zone umede ale Europei.

Comisia este preocupata de procedurile deficitare de evaluare a impactului potential al dezvoltarii turismului in aceasta zona care face parte din reteaua Natura 2000.


Solicitarea Comisiei, la recomandarea comisarului pentru mediu Janez Potoènik, ia forma unui aviz motivat, in conformitate cu procedurile de incalcare a dreptului Uniunii Europene. Daca in termen de doua luni autoritatile nu informeaza Comisia cu privire la masurile luate in vederea asigurarii respectarii legislatiei UE in materie, Comisia poate transmite cauza Curtii Europene de Justitie.

Autoritatile romane au autorizat un proiect de dezvoltare a unor obiective turistice in Sulina. Proiectul de dezvoltare a plajei Sulina vizeaza construirea unor spatii recreative, a unui punct de prim ajutor si a unei infrastructuri de comunicatii intr-o zona care face parte din reteaua Natura 2000 si care este protejata in temeiul directivei Pasari si al directivei Habitate.


Comisia a constatat existenta unor deficiente ale studiului de impact asupra mediului efectuat in scopul evaluarii potentialelor efecte negative ale proiectului asupra habitatelor si speciilor locale de pasari. Acest tip de proiecte este permis in perimetrul retelei Natura 2000 numai daca exista certitudinea ca nu va afecta negativ integritatea sitului respectiv sau daca prezinta un interes public preponderent, caz in care trebuie sa se ia masuri compensatorii. Daca studiul de impact asupra mediului este deficitar, se exclude certitudinea necesara, iar proiectului nu i se poate da unda verde. Comisia este de parere ca lucrarile vor avea un efect negativ asupra unui numar de habitate si specii protejate.


In mai 2010, Comisia a solicitat clarificari din partea Romaniei. Desi autoritatile romane au furnizat informatii suplimentare cu privire la impactul potential al proiectelor, Comisia este de parere ca evaluarea realizata de autoritatile nationale nu spulbera indoielile referitoare la efectele negative majore ale lucrarilor propuse. Din datele aflate la dispozitia Comisiei reiese ca proiectul a avut deja un impact negativ asupra unei specii endemice (Centaurea pontica) protejate in temeiul directivei Habitate si asupra unui habitat protejat (pajisti saraturate mediteraneene).
 
Prin urmare, Comisia a transmis Romaniei un aviz motivat, in conformitate cu procedurile de incalcare a dreptului Uniunii Europene.

Vezi toate stirile din categoria stiri turism

Motoul TURISMVERDE:

"Natura, doar in schimbul respectului fata de Ea!"

Parteneri/Link-uri utile
Universitatea Bioterra
U.S.A.M.V. Bucuresti
Romexpo
Positive Vision for Biodiversity
Reteaua de Biodiversitate
Coalitia de Mediu
Asociatia Romana de Standardizare
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala
Turism Euro Verde
Federatia Biciclistilor din Romania
Clubul Rulotistilor
Tur virtual 360
Arta cu Flori
Sunetele vietii
Caricatura verde
Travel Enjoy Respect
Uleiuri green
Iubim Natura

 
Prima Pagina | Stiri | Termeni si conditii | Proiecte | New Tourism | Galerie foto | Semnal | Adeziuni | Euroregiuni | ONG | Membri | Contact