Prima Pagina
Cine suntem
Scop
CRESC turism
EducArtS
Voluntariat
Vatra Valaha
Clasificare verde
Amfiteatru verde
Obiective
Donez!
Cursuri
 
 

Declaratia de credinta a TURISMVERDE:

"-Credem in potentialul oricarei persoane (prestator sau beneficiar al unui serviciu turistic) si in vointa acesteia, pentru a adopta de buna voie o atitudine protectoare fata de mediul natural!"

Propuneri lege turism
 

PROPUNERILE ASOCIATIEI ECOLOGICE TURISMVERDE PENTRU INCLUDEREA IN PROIECTUL DE LEGE- conceput pentru crearea unei legi a turismului, care sa ajute la dezvoltarea si organizarea sectorului turistic din Romania- 
 
                                                                               
           Din coltul verde al ecologistilor in care se afla, Asociatia Ecologica Turismverde si-a propus sa transfere presiunea din ce in ce mai accentuata a publicului preocupat de starea mediului, asupra autoritatilor, pentru a le determina sa ia masuri concrete si ferme de protectia mediului in turism, si nu numai.
           Propunerile legislative ale Asociatiei Ecologice Turismverde pe care le dorim incluse in Proiectul noii Legi a Turismului, tintesc in principal dezvoltarea durabila a turismului in tara noastra, astfel:

        1). Denumirea legii sa fie urmatoarea: ARHITECTURA DURABILA A TURISMULUI ROMANESC IN ACORD CU SCHIMBARILE CLIMATICE.

         2). Implementarea pe langa sistemul de clasificare cu stele, respectiv flori (margarete”), a unui sistem complementar, exclusiv pe criterii curate, ecologice, reprezentat prin simbolul ”ghinda”, denumit SISTEM GRADUAL DE ECOETICHETARE A SERVICIILOR TURISTICE.
         Contra-performanta de a avea, dupã mai bine de 5 ani de la implementarea legislatiei ecologice si in turism, doar o singura structura de primire turisti,  cãreia sa-i fi fost acordatã eticheta ecologicã conform Deciziei Comisiei Europene nr. 287/2003/CE, se datoreaza faptului ca in conditiile Romaniei de astazi (si pe fond de criza economica) este aproape imposibil ca o structura de cazare sa poata indeplinii cumulativ toate criteriile prevazute de Eco-Label.
        Sistemul propus de Asociatia Ecologica Turismverde, traduce gradual la nivelul real al conditiilor turismului de astazi din Romania, exigentele implementarii etichetei ecologice Eco-Label pentru serviciile  turistice.
 
      3). INFIINTAREA INSTITUTULUI DE  CALITATE ECOLOGICA IN TURISM, organism independent interministerial care sa gestioneze Sistemul gradul de ecoetichetare a serviciilor turistice,  (pe scurt: clasificarea ecologica “pe ghinde”), care sa functioneze sub umbrela Guvernului Romaniei, respectiv a Ministerului Turismului, Ministerului Mediului, Ministerul Agriculturii si a Ministerului Educatiei si cercetarii.
         Turismul durabil si productia curata de servicii turistice sunt concepte noi (si la nivel european), interdisciplinare si care cuprind mai multe domenii care trebuiesc armonizate pentru eficientizarea actiunilor menite sa faca mai lenta adaptarea la schimbarile climatice.
        Aceasta necesitate poate fi rezolvata prin actiune comuna si unica pe aceste domenii(mediu, turism, agricultura si educatie &cercetare) care sa le faca interconectabile si interoperabile.

       4). Acordarea de stimulente de naturã fiscalã, operatorilor din turism cu în scopul implementarii sistemului de management necesar obtinerii de servicii turistice curate în structurile de cazare pe care le detin, pentru includerea lor in sistemul de eticheto-clasificare ecologica cu “ghinde”.
      Sistemul propus de Asociatia Ecologica Turismverde va stimula investitiile in infrastructura de prestari de servicii turistice curate, ecologice, prin acordarea de bonificatii, tot in mod gradual, in functie de numarul de ghinde obtinute in urma ecoetichetarii si clasificarii structurilor turistice extraurbane.

      5). Toti agentii economici ale cãror structuri de primire turisticã au obtinut ECOCLASIFICAREA CU GHINDE la nivel de minim “Doua Ghinde” pentru prestari de servicii curate, ecologice, vor beneficia pentru prestarile de servicii turistice de o cotã de T.V.A. de 9%.
 
      6). Autoritatile publice locale(daca au incheiat aplicarea prevederilor Legii 18) pot acorda teren in limita a 1000 m, pentru dezvoltarea de structuri de cazare turistice care si-au propus "Ecoclasificarea cu ghinde" la nivel de minim  „Trei Ghinde”.
 

         Intelegem importanta economica si progresul pe care il presupune dezvoltarea turismului in orice zona a tarii nostre si dorim sa ne implicam activ  pentru respectarea "Principiului 3win" enuntat de Asociatia Ecologica Turismverde.

       Ne oferim ca, din punct de vedere al Turismului Verde sa intermediem pentru armonizare, diferitele interese, uneori chiar divergente, intre toti "actorii" care participa la dezvoltarea turismului in tara noastra. Avem convingerea ca o sa reusim sa mediem aceasta problema a turismului romanesc, si pe baza propunerilor legislative pe care le-am adresat initiatorilor noii Legi a Turismului.

Vezi toate stirile din categoria Comunicate

Motoul TURISMVERDE:

"Natura, doar in schimbul respectului fata de Ea!"

Parteneri/Link-uri utile
Universitatea Bioterra
U.S.A.M.V. Bucuresti
Romexpo
Positive Vision for Biodiversity
Reteaua de Biodiversitate
Coalitia de Mediu
Asociatia Romana de Standardizare
Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala
Turism Euro Verde
Federatia Biciclistilor din Romania
Clubul Rulotistilor
Tur virtual 360
Arta cu Flori
Sunetele vietii
Caricatura verde
Travel Enjoy Respect
Uleiuri green
Iubim Natura

 
Prima Pagina | Stiri | Termeni si conditii | Proiecte | New Tourism | Galerie foto | Semnal | Adeziuni | Euroregiuni | ONG | Membri | Contact